Αργεντινή- Κορωνοϊός: Αυστηρότερο lockdown από 1η Ιουλίου στο Μπουένος Άιρες- «Η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε»

Αργεντινή- Κορωνοϊός: Αυστηρότερο lockdown από 1η Ιουλίου στο Μπουένος Άιρες- «Η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε» Facebook Twitter
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ/EPA
0

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, και στην περιφέρειά της από την 1η ως τη 17η Ιουλίου.

Η πρωτεύουσα είναι αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

«Θα κλείσουμε ξανά την μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες ώστε η κυκλοφορία (του ιού) να μειωθεί δραστικά, για να μειωθούν οι μολύνσεις και η ζήτηση κλινών» σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξήγησε ο αρχηγός του κράτους σε διάγγελμά του είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Αργεντινής.

«Την 1η Ιουλίου, θα ζητήσουμε από όλους να απομονωθούν ξανά στο σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για να κάνουν προμήθειες. Από την 1η ως τη 17η Ιουλίου έτσι θα είναι τα πράγματα. Μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές», διευκρίνισε ο Φερνάντες.

Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται. Συνολικά, η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 52.444 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.167 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους σκοπός είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος το Μπουένος Άιρες και η περιφέρειά του, όπου ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι, «να μολύνουν την υπόλοιπη χώρα», όπου η δραστηριότητα έχει αποκατασταθεί κατά περίπου 80%.

Ο Φερνάντες επέμεινε ότι οι ανυπόφορες για πολλούς εβδομάδες περιορισμού «έσωσαν ζωές», επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει, να ετοιμαστεί και να εφοδιαστεί.

«Δεν τα έχω χάσει, ξέρω πολύ καλά» ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αναχαίτισή της «έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες» στην οικονομία — που βρίσκεται ήδη σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια κι αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,9% το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — σημείωσε ο πρόεδρος.

«Η οικονομία επιδεινώνεται, αλλά θα ανακάμψει. Αυτοί που δυστυχώς δεν θα ανακάμψουν είναι αυτοί οι χιλιάδες συμπολίτες μας που μας άφησαν», επέμεινε ο Φερνάντες τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα.

«Ο περιορισμός είναι μια θεραπεία, η μόνη θεραπεία που γνωρίζουμε», είπε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν κάθε άλλο παρά «ανώφελη». «Αν δεν είχαμε κάνει αυτό που κάναμε όλα θα ήταν πολύ πιο βαριά», εξήγησε.

Η κατάσταση στην Αργεντινή είναι ελεγχόμενη σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Περού), αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ανησυχητική ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της χώρας. Τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν από τον Μάιο και ξεπέρασαν τα 50.000 την Πέμπτη.

Γιατροί και υγειονομικοί εξέφραζαν φόβους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κορύφωση της πανδημίας έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM