Απόφαση από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Δεν υπάρχει copyright στη γεύση»

Απόφαση από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Δεν υπάρχει copyright στη γεύση» Facebook Twitter
0

Η γεύση ενός προϊόντος διατροφής δεν μπορεί να θεωρηθεί «έργο» και συνεπώς δεν μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Η απόφαση έρχεται εξαιτίας της υπόθεσης ενός ολλανδικού τυριού.

Το «Heksenkaas», δημιουργήθηκε το 2007 από έναν ολλανδό έμπορο λαχανικών, ο οποίος παραχώρησε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του σε μια εταιρεία ονόματι Levola.

Όμως ξέσπασε μάχη με μια ανταγωνίστρια εταιρεία, την Smilde, η οποία παράγει το τυρί «Witte Wievenkaas» για μια εταιρεία σούπερ-μάρκετ στην Ολλανδία.

Για τη Levola, η γεύση του Heksenkaas όχι μόνο «αποτελεί έργο προστατευόμενο από πνευματικά δικαιώματα», αλλά επίσης το προϊόν του ανταγωνιστή τους «αποτελεί αντίγραφο αυτού του έργου», συνοψίζει στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα όμως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ένα έργο οφείλει να είναι «αναγνωρίσιμο με επαρκή ακρίβεια και αντικειμενικότητα». Και η δυνατότητα αυτή «λείπει σε ό,τι αφορά τη γεύση ενός προϊόντος διατροφής», εκτιμά το δικαστήριο.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περιπτώσεις μιας ταινίας ή ενός βιβλίου, η γεύση «βασίζεται ουσιαστικά σε γευστικές αισθήσεις και εμπειρίες που είναι υποκειμενικές και ποικίλες». Και η σημερινή επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να υποστηρίξει αντικειμενικά τη διάκριση των γεύσεων, υπογραμμίζει ακόμη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά 13χρονου θύματος

Διεθνή / Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από την σκοπιά ανήλικου τότε θύματος

Η ταινία «The Girl», βασισμένη στα απομνημονεύματα της Σαμάνθα Γκάιμερ, θα επανεξετάσει «ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα του Χόλιγουντ μέσα από τα μάτια του προσώπου που παρερμηνεύτηκε περισσότερο»
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM