«Από τις πιο ακραίες κακοκαιρίες εδώ και 1,5 αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στην Ινδονησία από τις πλημμύρες

«Από τις πιο ακραίες κακοκαιρίες εδώ και 1,5 αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στην Ινδονησία από τις πλημμύρες Facebook Twitter
Δεκάδες οι νεκροί και χιλιάδες οι εκτοπισμένοι από τις, πρωτοφανούς έντασης, πλημμύρες στην Ινδονησία - EPA
0

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 173.000 άλλοι παραμένουν εκτοπισμένοι στην Ινδονησία μετά τις σαρωτικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

«Ο απολογισμός [των νεκρών] αυξήθηκε σε 53 ανθρώπους, ένα ακόμη πρόσωπο αγνοείται», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας Άγκους Ουιμπόουο.

Τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που θεωρείται πως συγκαταλέγονται στις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας, 173.064 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και συνέχιζαν σήμερα να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν, μετά τις πιο πολύνεκρες πλημμύρες των τελευταίων ετών, που προκάλεσαν χάος στη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Ασίας, με τις σιδηροδρομικές συνδέσεις να αναστέλλονται κατά μεγάλο μέρος τους και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές.

Μεγάλο μέρος της Τζακάρτας πλημμύρισε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν την 31η Δεκεμβρίου και συνεχίστηκαν τις πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς.


Το τρέχον κύμα κακοκαιρίας συγκαταλέγεται στα «πιο ακραία» που έχουν καταγραφεί αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1866, τόνισε η ινδονησιακή Μετεωρολογική, Κλιματολογική και Γεωφυσική Υπηρεσία (BMKG) χθες Παρασκευή.

«Από τις πιο ακραίες κακοκαιρίες εδώ και 1,5 αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στην Ινδονησία από τις πλημμύρες Facebook Twitter
EPA
«Από τις πιο ακραίες κακοκαιρίες εδώ και 1,5 αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στην Ινδονησία από τις πλημμύρες Facebook Twitter
EPA
«Από τις πιο ακραίες κακοκαιρίες εδώ και 1,5 αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στην Ινδονησία από τις πλημμύρες Facebook Twitter
EPA
«Από τις πιο ακραίες κακοκαιρίες εδώ και 1,5 αιώνα»: Δεκάδες νεκροί στην Ινδονησία από τις πλημμύρες Facebook Twitter
EPA

Σύμφωνα με την ινδονησιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κλιματική αλλαγή αύξησε τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων και οι σφοδρές βροχοπτώσεις δεν αποκλείεται να κρατήσουν έως ακόμη και τα μέσα Φεβρουαρίου. Ηκορύφωση των φαινομένων αναμένεται από την 11η ως τη 15η Ιανουαρίου.

Στην Τζακάρτα και τα προάστιά της ζουν πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 2007, χάθηκαν πάνω από 50 ανθρώπινες ζωές στην Τζακάρτα εξαιτίας πλημμυρών. Πριν από πέντε χρόνια, μεγάλο μέρος του κέντρου της μεγαλούπολης πλημμύρισε εξαιτίας της υπερχείλισης καναλιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM