Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε νέο νόμο που επιτρέπει να απελαύνονται όταν εκπνέει η σύμβαση εργασίας τους οι ξένοι εργαζόμενοι από χώρες εκτός της ΕΕ.

 

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο με 54 ψήφους υπέρ, έναντι 40 κατά. Οι μεγαλύτερες ομάδες ξένων εργαζομένων στην Εσθονία προέρχονται από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

 

Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας μέσα στις επόμενες 14 ημέρες. Αυτός έχει το δικαίωμα να τον απορρίψει σε περίπτωση που θεωρήσει πως αντιβαίνει το Σύνταγμα.

 

«Εάν αυτό συμβεί, τότε τίθεται το ερώτημα τι κάνουν οι ξένοι χωρίς εργασία και εισόδημα στην Εσθονία, πώς τα βγάζουν πέρα, πώς προστατεύονται τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ανάγκες τους», δήλωσε ο Γιαάνους Καριλάιντ, επικεφαλής της επιτροπής δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου.

 

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Εσθονίας περιλαμβάνει και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας (EKRE), του οποίου το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα του έδωσε διπλάσιο αριθμό ψήφων κατά τις εκλογές του Μαρτίου 2019.

 

Η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, το Κόμμα Μεταρρύθμισης της αντιπολίτευσης, καταψήφισε το νόμο: «Είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν ξενοφοβικό νόμο, όταν το σκεφθείτε. Αυτός ο νόμος δεν μπορεί να είναι το χαρακτηριστικό ενός πολιτισμένου και δημοκρατικού κράτους», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Tόομας Κιβιμάγκι, του Κόμματος της Μεταρρύθμισης.

 

Η βιομηχανία και οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιτάχθηκαν έντονα στο σχέδιο, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός επέμεινε στις δυνατότητες να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας για τους Εσθονούς.

 

Η οικονομία της Εσθονίας, που κυρίως εξαρτάται από τις εξαγωγές, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον κορωνοϊό, με την Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 14% για φέτος, σε περίπτωση που οι περιορισμοί στις μετακινήσεις συνεχισθούν έως τον Αύγουστο. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί 10-13% (από 4,5%) έως το τέλος του 2020.

 

Στη χώρα του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 κρούσματα και 43 θάνατοι από κορωνοϊό έως σήμερα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr