Απειλές Οκτάι κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα παίρνει απάντηση»

Οκτάι Facebook Twitter
Ο Φουάτ Οκτάι - Πηγή: Associated Press.
0

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οκτάι αναφερόμενος στην υπογραφή των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας και συνδρομής με τη Γαλλία και τις Ηνωνένες Πολιτείες, διαμήνυσε ότι «με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και όποια συμφωνία και αν έχουν κάνει, ας μη βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται από πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι».

«Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους. Εάν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι «όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του» και αναφερόμενος στο Nautical Geo επανέλαβε ότι το σκάφος «στάλθηκε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα». 

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Κύπρο είπε ότι «ο Τουρκοκύπριος λαός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους καθώς και βασικό στοιχείο του νησιού από το 1571», σύμφωνα με το Anadolu. 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έθνος μας δε θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλό μπροστά στη δίωξη και την αδικία που ξεκίνησε νησί από το 1878 [...] Ο τουρκοκυπριακός λαός αντιστάθηκε στις ελληνικές θηριωδίες» τόνισε ο αξιωματούχος χαρακτηρίζοντας την εισβολή στην Κύπρο το 1974 ως «ειρηνευτική επιχείρηση που έβαλε τέλος στις προσπάθειες τρόμου και απάνθρωπου εκφοβισμού».

«Όπως προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού με την ίδια αποφασιστικότητα» είπε μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων.

Η απάντηση της Αθήνας

Με αφορμή τις δηλώσεις Οκτάι διπλωματικές πηγές είπαν στην ΕΡΤ ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις. Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής», υπογράμμισαν οι διπλωματικές πηγές.

«Αν μια χώρα σχεδιάσει το «απονενοημένο διάβημα» να μας επιτεθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι στην Ελλάδα σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος τους» τονίζει στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην «Καθημερινή».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ