Απειλές Οκτάι κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα παίρνει απάντηση»

Οκτάι Facebook Twitter
Ο Φουάτ Οκτάι - Πηγή: Associated Press.
0

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οκτάι αναφερόμενος στην υπογραφή των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας και συνδρομής με τη Γαλλία και τις Ηνωνένες Πολιτείες, διαμήνυσε ότι «με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και όποια συμφωνία και αν έχουν κάνει, ας μη βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται από πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι».

«Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους. Εάν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι «όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του» και αναφερόμενος στο Nautical Geo επανέλαβε ότι το σκάφος «στάλθηκε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα». 

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Κύπρο είπε ότι «ο Τουρκοκύπριος λαός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους καθώς και βασικό στοιχείο του νησιού από το 1571», σύμφωνα με το Anadolu. 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έθνος μας δε θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλό μπροστά στη δίωξη και την αδικία που ξεκίνησε νησί από το 1878 [...] Ο τουρκοκυπριακός λαός αντιστάθηκε στις ελληνικές θηριωδίες» τόνισε ο αξιωματούχος χαρακτηρίζοντας την εισβολή στην Κύπρο το 1974 ως «ειρηνευτική επιχείρηση που έβαλε τέλος στις προσπάθειες τρόμου και απάνθρωπου εκφοβισμού».

«Όπως προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού με την ίδια αποφασιστικότητα» είπε μεταξύ άλλων. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων.

Η απάντηση της Αθήνας

Με αφορμή τις δηλώσεις Οκτάι διπλωματικές πηγές είπαν στην ΕΡΤ ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις. Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής», υπογράμμισαν οι διπλωματικές πηγές.

«Αν μια χώρα σχεδιάσει το «απονενοημένο διάβημα» να μας επιτεθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι στην Ελλάδα σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος τους» τονίζει στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην «Καθημερινή».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM