Απειλές από "μηνύματα που υπεκλάπησαν" η αιτία για το λουκέτο σε πρεσβείες των ΗΠΑ

Απειλές από "μηνύματα που υπεκλάπησαν" η αιτία για το λουκέτο σε πρεσβείες των ΗΠΑ Facebook Twitter
1

 UPDATE

Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν πριν από λίγο να γίνει γνωστό πως η απόφαση να κλείσουν προξενεία και πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο βασίστηκε σε μηνύματα υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα που υποκλάπηκαν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ, τόνισε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και έσπευσε να εξηγήσει, μιλώντας στο CBS, πως πρόκειται για «μια από τις πιο αξιόπιστες, άμεσες και πιο συγκεκριμένες απειλές» που έχει δει ο ίδιος μετά την 11η Σεπτεμβρίου

«Υπάρχει μεγάλο κύμα (πληροφοριών) που κάνουν λόγο για απειλές» είπε στο ABC ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και συμπλήρωσε ότι οι απειλές της Αλ Κάιντα στρέφονται εναντίον όλων των δυτικών συμφερόντων και αυτή τη φορά ήταν «πιο συγκεκριμένες» απ' ότι στο παρελθόν.

Και παρά το ότι παραδέχτηκε πως ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός, εξήγησε πως «ο σκοπός είναι σαφής: η ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο σε αμερικανικά».
Εικοσιπέντε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας παρέμειναν σήμερα κλειστές. Στο ίδιο πνεύμα πρεσβείες τους στην Υεμένη έκλεισαν επίσης για δύο ημέρες Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.
Ο Ντατς Ράπερσμπεργκ, βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν «πληροφορίες ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο έκαναν λόγο για μεγάλη επίθεση».


Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης  έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες έκλεισαν για προληπτικούς λόγους ύστερα από προειδοποίηση που εξέπεμψε η Ουάσιγκτον για πιθανές επιθέσεις από την αλ Κάιντα.

Γύρω από τις πρεσβείες υπάρχει ισχυρή παρουσία τεθωρακισμένων, ενώ άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται από το πρωί οπλισμένοι στις εισόδους τους. «Είμαστε ήδη σε κατάσταση συναγερμού, έχουμε διπλασιάσει την επαγρύπνηση», είπε ένας από τους αστυνομικούς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα οδοφράγματα ασφαλείας, που έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές της εβδομάδας στις κυριότερες αρτηρίες της Σανάα, οι ένστολοι κάνουν τακτικούς ελέγχους, ιδίως στους δρόμους που έχουν πρόσβαση στις ξένες αποστολές.

Μετά την έκδοση παγκόσμιας ταξιδιωτικής οδηγίας από την Ουάσιγκτον, εξαιτίας φόβου χτυπημάτων της αλ Κάιντα –κυρίως- στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα κλείσουν 22 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ.

Ανάλογες ανακοινώσεις εκαναν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, για διήμερο κλείσιμο, σήμερα και αύριο, των πρεσβειών τους στη Σανάα.

ΗΠΑ: Σύσκεψη για «πιθανές απειλές από την αραβική χερσόνησο»

Οι επικεφαλής σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα πραγματοποίησαν σύσκεψη σχετικά με  τις «πιθανές απειλές που υπάρχουν ή έρχονται από την αραβική χερσόνησο».

Στη σύσκεψη κορυφής προήδρευσε η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου Σούζαν Ράις.

«Ο πρόεδρος λαμβάνει συχνές ενημερώσεις κατά την τελευταία εβδομάδα για όλες τις πτυχές της δυνητικής απειλής και της ετοιμότητας μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM