Νέα αγωγή κατατέθηκε σήμερα ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης με την οποία αξιώνεται η επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζεται από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

 

Στο έγγραφο της αγωγής, που κατατέθηκε στο Λος Άντζελες από τρεις μητέρες που είχαν αιτηθεί άσυλο και χωρίστηκαν «με τη βία από τα παιδιά τους», περιγράφονται οι «απάνθρωπες» συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE). Η εν λόγω υπηρεσία δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει την υπόθεση.

 

Η πρώτη ενάγουσα, η Τζ. Π., 37 ετών, κρατείται στο κέντρο της ICE του Ίρβιν στην Καλιφόρνια και η 16χρονη κόρη της έχει μεταφερθεί στο Τέξας. Εισήλθε παράνομα στις ΗΠΑ, σε περιοχή κοντά στο Σαν Λούις στην Αριζόνα γύρω στις 17 Μαΐου, εγκαταλείποντας την χώρα της, τη Γουατεμάλα για να γλυτώσει από τις απειλές σε βάρος της από έναν πρώην «σύντροφο» που την κακοποιούσε και τη βίαζε. Μιλάει «μια διάλεκτο των μάγια και δεν καταλαβαίνει τα αγγλικά», επισημαίνεται στο έγγραφο της αγωγής.

 

Η Π. και η κόρη της Λ. συνελήφθησαν και κατόπιν μεταφέρθηκαν «σε ένα δωμάτιο χωρίς θέρμανση, χωρίς παράθυρα, μαζί με άλλους κρατουμένους». «Δεν υπάρχουν ούτε κρεβάτια, ούτε ντους, ούτε ιδιωτικές τουαλέτες, τα φώτα είναι αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο» και «δεν τους έδωσαν να φάνε παρά ζεστή σούπα για τρεις ή τέσσερις μέρες».

 

Η Λ. «ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία της μητέρας της και της έδωσαν να υπογράψει έγγραφα, στην αγγλική γλώσσα», την οποία δεν καταλαβαίνει. Την 20η Μαΐου αστυνομικοί την οδήγησαν σε ένα άλλο κέντρο, εκείνη «λιποθύμησε από τον τρόμο της (...) και τραυματίστηκε στο στόμα κατά την πτώση της» συνεχίζει το κείμενο. «Η κυρία P. δεν γνώριζε πού βρισκόταν η κόρη της και πότε θα την ξαναέβλεπε».

 

Η δεύτερη ενάγουσα, η Ρ.Μ. έφυγε από το Σαλβαδόρ για να γλυτώσει από τον βίαιο σύζυγό της. Εισήλθε σε αμερικανικό έδαφος μαζί με την κόρη της ηλικίας 15 ετών την 18η Μαΐου, στο Τέξας. Συνελήφθη από την αστυνομία των συνόρων και τέθηκε υπό κράτηση. Τους ανακοινώθηκε ότι σε βάρος της Μ. θα ασκούνταν διώξεις και μητέρα και κόρη θα χωρίζονταν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

 

Ένας αστυνομικός άρχισε να χλευάζει την κόρη της όταν εκείνη ξέσπασε σε κλάματα και ένας άλλος πέταξε στις δύο γυναίκες μπισκότα και νερό, στο πάτωμα, αντί να τους δώσει στο χέρι, σημειώνεται στην αγωγή.

 

Προσφυγή από 17 αμερικανικές πολιτείες κατά της διοίκησης Τραμπ για τον χωρισμό των οικογενειών μεταναστών

 

Αγωγή σε βάρος της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσαν σήμερα 17 αμερικανικές πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια, επιδιώκοντας να μπει τέλος στη «σκληρή και παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική του βίαιου χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, που εισήλθαν στη χώρα από το Μεξικό.

 

Στην αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σιάτλ, οι πολιτείες κρίνουν επίσης πως είναι «απατηλό» το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε την 20η Ιουνίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο υποτίθεται θα αναστείλει τη διαδικασία των χωρισμών.

 

Επιπλέον, όπως τονίζεται στο δικαστικό έγγραφο, η πολιτική της αμερικανικής διοίκησης είναι εν μέρει αντισυνταγματική, διότι «βασίζεται σε κίνητρα όπως η εχθρότητα και η επιθυμία να βλάψει» τους μετανάστες που έρχονται από τη Λατινική Αμερική.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ