Απαισιοδοξία στους Δημοκρατικούς ενόψει της εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος

Απαισιοδοξία στους Δημοκρατικούς ενόψει της εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος Facebook Twitter
Κάμαλα Χάρις/ Φωτ.: EPA
0

Με έντονα συναισθήματα άγχους και απαισιοδοξίας υποδέχονται οι Δημοκρατικοί τη νέα χρονιά, καθώς προετοιμάζονται για την εκλογή νέου ηγέτη στο κόμμα τους. Πολλοί αναρωτιούνται αν η δέσμευση του κόμματος για στήριξη διαφορετικών υποψηφίων – ειδικά γυναικών – μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πολιτικές δυσκολίες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ορκιστεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις 20 Ιανουαρίου.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research δείχνει ότι σημαντικός αριθμός Δημοκρατικών πιστεύει πως μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτήσουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Περίπου τέσσερις στους δέκα Δημοκρατικούς θεωρούν ότι είναι «λίγο πιθανό» ή «καθόλου πιθανό» να εκλεγεί γυναίκα στην ανώτατη θέση στη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο των Ρεπουμπλικανών που έχουν την ίδια άποψη.

Η απογοήτευση στους Δημοκρατικούς είναι έντονη, μετά την ξεκάθαρη ήττα της Καμάλα Χάρις από τον Τραμπ στις εκλογές του 2024. Αυτή η απαισιοδοξία φαίνεται να επηρεάζει την αναζήτηση νέου ηγέτη στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC). Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι βασικοί υποψήφιοι είναι όλοι λευκοί άνδρες, με τους Μπεν Γουίκλερ και Κεν Μάρτιν να θεωρούνται οι επικρατέστεροι.

Η πολιτική αποτυχία της Χάρις έρχεται μετά από δύο ακόμη ήττες γυναικών υποψηφίων εναντίον του Τραμπ – της Χίλαρι Κλίντον το 2016 και της Χάρις το 2024 – ενισχύοντας τον προβληματισμό για το πώς οι γυναίκες υποψήφιες αντιμετωπίζονται από το εκλογικό σώμα. Αν και η Χάρις είχε πλειοψηφία στις γυναίκες ψηφοφόρους, το ποσοστό της ήταν μικρότερο από εκείνο του Τζο Μπάιντεν το 2020.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης ότι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί πιστεύουν πως το 2025 θα είναι χειρότερο από το 2024, ενώ μόνο μια μειοψηφία δηλώνει αισιόδοξη για τη νέα χρονιά. Περίπου τέσσερις στους δέκα Δημοκρατικούς δήλωσαν ότι αισθάνονται «στρες» ή «απαισιοδοξία» για το 2025, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται περισσότερο «χαρούμενοι» και «αισιόδοξοι».

Οι εσωτερικές διεργασίες στους Δημοκρατικούς έχουν αναζωπυρώσει ερωτήματα για τη δέσμευση του κόμματος να στηρίζει διαφορετικούς υποψηφίους. Μερικοί ηγέτες φοβούνται ότι η επιτυχία του Τραμπ στους λευκούς εργαζόμενους και οι μικρές του αυξήσεις στις ψήφους από Μαύρους και Λατίνους μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτική ανακατάταξη, αν το κόμμα δεν αλλάξει προσέγγιση.

Η εκλογή του νέου προέδρου της DNC θα δώσει τις πρώτες ενδείξεις για την κατεύθυνση του κόμματος στη δεύτερη θητεία του Τραμπ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την 1η Φεβρουαρίου, με δύο γυναίκες υποψήφιες να συμμετέχουν επίσης: τη Μαριάν Γουίλιαμσον και την Κουιντέσα Χάθαγουεϊ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της DNC, Τζέιμι Χάρισον, διαβεβαίωσε πως το κόμμα θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για μελλοντικές εκλογές και να αντιστέκεται στις πολιτικές του Τραμπ. «Οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να τον κρατήσουν υπόλογο», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επένδυσης σε τοπικές κοινότητες για την οικοδόμηση δύναμης από τη βάση προς τα πάνω.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM