Ρωσία: Οι δυτικές κυρώσεις μπορεί να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Αντίποινα από Ρωσία: Απειλεί με πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και αυξήσεις στην ενέργεια Facebook Twitter
Φωτ: EPA/NASA
0

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, υποστήριξε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, και ζήτησε την άρση τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων, που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής.

Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «"την προσθαλάσσωση" ή "την προσγείωση" του ISS που ζυγίζει 500 τόνους».

«Το ρωσικό τμήμα φροντίζει ώστε η τροχιά του σταθμού να διορθώνεται (κατά μέσο όρο ένδεκα φορές το χρόνο), μεταξύ άλλων και για να αποφεύγει τα διαστημικά συντρίμμια», αναφέρει ο Ρογκόζιν, ο οποίος εκφράζει τακτικά από τα social media την υποστήριξή του προς το ρωσικό στρατό που μάχεται στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Roscosmos δημοσιεύει ένα χάρτη του κόσμου όπου θα μπορούσε να πέσει ο σταθμός και υποστηρίζει πως η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό προφυλαγμένη.

«Όμως οι πληθυσμοί άλλων χωρών, ιδιαίτερα αυτών που διοικούνται από τα "σκυλιά του πολέμου" (σ.σ.: τους Δυτικούς), θα πρέπει να σκεφτούν το τίμημα των κυρώσεων σε βάρος της Roscosmos», γράφει χαρακτηρίζοντας «τρελούς» αυτούς που επέβαλαν αυτά τα μέτρα αντιποίνων.

Προειδοποίηση και για αυξήσεις στις τιμές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Νικολάι Κόμπρινετς δήλωσε πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση.

Ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ' αυτό - έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε ο Κόμπρινετς μιλώντας στο Ιντερφάξ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM