Αντιδράσεις για τα υποβρύχια που στέλνει η Γερμανία στην Τουρκία

Αντιδράσεις για τα υποβρύχια που στέλνει η Γερμανία στην Τουρκία Facebook Twitter
5

«Η γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) χορηγεί υποβρύχια στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Πρόκειται για έξι σκάφη που έχουν κατασκευαστεί από κοινού με μία τουρκική εταιρία του κλάδου», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ARD/ tageschau.de σε ρεπορτάζ με τίτλο «Υποβρύχια για την Άγκυρα».

Όπως δηλώνει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Ντάγκντελεν «ο εξαγόμενος από τη Γερμανία πολεμικός εξοπλισμός που έχει κατασκευαστεί από κοινού στην Τουρκία, με δεδομένο ότι πρόκειται για καταδιωκτικά υποβρύχια, είναι επιθετικό όπλο για την εξυπηρέτηση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής στη Μεσόγειο».

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς, η Τουρκία καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο. Παρά ταύτα, επιτρέπεται στην Thyssen Krupp η παροχή υποβρυχίων προς την Άγκυρα».

Μετά την εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία στις αρχές του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε κατ' αρχάς την εκτέλεση των συμβάσεων για την ενίσχυση των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η Γερμανίδα βουλευτής της Αριστεράς τονίζει όμως ότι «δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει πως, ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη τουλάχιστον προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά μια χαρά. Είναι προφανές ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει αυτά τα επιθετικά όπλα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου».

Tο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα στα γεγονότα του Φεβρουαρίου στη Μεσόγειο με το σκηνικό έντασης μετά τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους του λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής. Η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας στο δημοσίευμα αναφέρει ότι σε διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι ισχύει για το θέμα του εξοπλισμού των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων γερμανικής κατασκευής, η δοσοληψία που αφορά τα υποβρύχια προχωρά περαιτέρω.

Το ARD αναφέρει ότι το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στην Τουρκία μία λεγόμενη άδεια κατασκευής για έξι υποβρύχια κλάσης 214.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, το 2011, η Γερμανία ανέλαβε εγγυήσεις για εξαγωγές σε ύψος σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, όπως γνωστοποίησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η εταιρία TKMS, για κάθε ένα από τα έτη 2015, 2016 και 2017 ξεκινούσε και η κατασκευή ενός υποβρυχίου.

Το 2017, συνεχίζει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε άδεια για την εξαγωγή μανομέτρων (μετρητών πίεσης), καλωδίων για συστήματα διάσωσης για υποβρύχια, καθώς και τμήματα για τη συναρμολόγηση ηχητικών βαθομετρητών και συσκευών υποθαλάσσιου εντοπισμού. Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ακολουθήθηκε μία "συσταλτική και εις βάθος εξέταση των επιμέρους περιπτώσεων", λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη "τις συνθήκες καταστολής στο εσωτερικό ή τη διαμάχη για το Κουρδικό".

Η βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς εκτιμά ότι ο όμιλος TKMS προτίθεται να κατασκευάζει υποβρύχια στην Τουρκία, προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές διεθνώς, χωρίς περιορισμούς. "Το μοντέλο της TKMS είναι το ίδιο με αυτό της συγκρότησης μίας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής τεθωρακισμένων στην Τουρκία μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας στρατιωτικού εξοπλισμού Rheinmetall. Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μάλιστα η ίδια η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει μαζί με αυτήν τη διαδικασία να συνδεθεί και η μεταφορά σημαντικής τεχνολογίας προς την Τουρκία", προσθέτει η Σέβιμ Ντάγκντελεν.

Με βάση πληροφορίες που διακινούνται στα ΜΜΕ -αναφέρει το ARD, η εταιρία TKMS σχεδιάζει την από κοινού κατασκευή υποβρυχίων με τουρκική επιχείρηση για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας. Από πλευράς της, η εταιρία TKMS δεν το επιβεβαιώνει, καθώς εκπρόσωπός της είπε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα ούτε από την Τουρκία ούτε από την Ινδονησία. Σε ό, τι αφορά την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει μακροπρόθεσμα να αποκτήσει "εξοπλιστική αυτονομία". Εδώ και δεκαετίες, συνεχίζει η γερμανική κυβέρνηση, στοιχείο της τουρκικής οικονομικής στρατηγικής σε σχέση με τις διεθνείς συνεργασίες είναι επίτευξη της ευρύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας στη χώρα.

Για το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και με βάση τα όσα δήλωσε ένας εκ των εκπροσώπων του, δεν υφίσταται κατ' αρχάς κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσδοκά ότι οι νατοϊκοί εταίροι Ελλάδα και Τουρκία θα φροντίσουν για μία εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ARD.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει και η επίσης γερμανική Krups που φτιάχνει καφετιέρες κυρίως (αλλά και άλλες συσκευές κουζίνας). Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.https://en.wikipedia.org/wiki/Krupphttps://en.wikipedia.org/wiki/KrupsΑν διαθέτετε τέτοια καφετιέρα μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας χωρίς ενοχές (προπολεμικά--από το 1846 για την ακρίβεια--έφτιαχνε ζυγαριές ακριβείας).