Αντιδράσεις για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μέρκελ - Γκάμπριελ: «Πρωτοφανής πολιτική απάτη»

Αντιδράσεις για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μέρκελ - Γκάμπριελ: «Πρωτοφανής πολιτική απάτη» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις για την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στο «στόχαστρο» του Γερμανικού Τύπου βρέθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από την στήριξη που παρείχε στην εν λόγω υποψήφια.

Συγκεκριμένα, ο πρώην ηγέτης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να αποχωρήσει από τον υπό την Άνγκελα Μέρκελ κυβερνητικό συνασπισμό μετά την επιλογή της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εάν η Μέρκελ ορίζει την φον ντερ Λάιεν χωρίς απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και λόγο για αποχώρηση από την κυβέρνηση», δήλωσε στο Der Spiegel ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι απείχε από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν - ήταν η μόνη Ευρωπαία ηγέτης που δεν την υποστήριξε - καθώς η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού είναι διαιρεμένη ως προς το ζήτημα.

Ο Γκάμπριελ μάλιστα χαρακτήρισε τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν «πρωτοφανή πολιτική απάτη».

Die Welt: H καγκελάριος επιστρέφει στο Βερολίνο τριπλά ταπεινωμένη

 

«Τιμητικό δεν ήταν σίγουρα το μακρύ Σαββατοκύριακο των Βρυξελλών της κ. Μέρκελ, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD). Μέρκελ η στριμωγμένη, αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει καλύτερα» σχολιάζει η εφημερίδα «Die Welt».

Ειδικότερα, γράφει η εφημερίδα:

«Μα μοιάζει έτσι μια επιτυχία, μοιάζει έτσι το μέλλον; Είναι σαν να κατακρημνίζεται ολόκληρη η ευρωπαϊκή ορειβατική ομάδα και όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιάνονται από ένα δεντράκι με το όνομα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε το SPD αφήνει από το χέρι του την καγκελάριο. Η κυρία Μέρκελ έπρεπε να σκαρφαλώσει με κόπο και εκεί να απόσχει της ψήφου για την υποψήφιό της, για το προσωπικό τους, για την πράξη σωτηρίας του πνεύματος της Ευρώπης, έτσι το βλέπει η ίδια.

Η πρώτη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 60 χρόνια μετά την υπογραφή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και επιπλέον από τη Γερμανία, είναι βέβαια κάτι. Η εφαρμογή της αρχής του επικεφαλής υποψήφιου (Spitzenkandidatenprinzip), με τον μεγάλο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρωση της υψηλότερης θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυστυχώς δεν ήταν αυτή τη φορά εφικτή. Την επόμενη φορά ίσως.

Επίσης, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς είχε εφεύρει την αρχή του επικεφαλής υποψηφίου στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τώρα η Μέρκελ την πετά απλώς στο κάδο των αχρήστων. Έτσι το βλέπει προφανώς αυτός και μαζί του η ηγεσία του κόμματός του. Η γερμανική κυβέρνηση είναι διασπασμένη στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, έπειτα από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εκλογές των τελευταίων ετών. Διότι, η αρνητική στάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας είναι μια de facto ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, έστω και αν ακόμη δεν έχει γίνει επίσημα.

Η κ. Μέρκελ είχε πει, όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τον Οκτώβριο, ότι ήταν «διατεθειμένη» να παραμείνει μέχρι το 2021 καγκελάριος, είχε όμως κατά νου «να ασκήσει το αξίωμά της με αξιοπρέπεια και να φύγει με αξιοπρέπεια».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξαν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παραστεί σήμερα σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την έγκριση του οποίου χρειάζεται για να αναλάβει το αξίωμα.

Αξιωματούχος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε ότι η φον ντερ Λάιεν θα βρεθεί στο κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σήμερα το απόγευμα και θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

 

LeFigaro : Μία «φίλη των Γάλλων»

 

Για μία «φίλη των Γάλλων» και άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καγκελάριο Μέρκελ κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro,αναφερόμενη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενη επίσης στην επιλογή της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να ηγηθεί προσεχώς της ΕΚΤ, κάνει λόγο για «επιστροφή στις ευρωπαϊκές πηγές», επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τα ειωθότα, η Λαγκάρντ δεν έχει ποτέ διευθύνει κεντρική τράπεζα χώρας, όπως συνέβαινε με όλους τους επικεφαλής της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Θα είναι η πρώτη επικεφαλής της ΕΚΤ με ταγέρ. Μια αληθινή πρωτοπόρος και οι κύριοι της Φραγκφούρτης θα πρέπει να το συνηθίσουν.

 

 

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM