Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Ξεκίνησαν οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Ξεκίνησαν οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Διεθνές Δικαστήριο ξεκίνησε ακροάσεις για να εκτιμήσει την ευθύνη του Ισραήλ για την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Οι ακροάσεις, που θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα, ακολουθούν ένα αίτημα που υποβλήθηκε πέρυσι από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να αξιολογήσει την ευθύνη του Ισραήλ να διασφαλίσει την παροχή βασικών προμηθειών στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου πριν από 18 μήνες, το Ισραήλ έχει μπλοκάρει τη βοήθεια, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να αντιμετωπίζουν καταστροφικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα.

Η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή από την υπόθεση γενοκτονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διεθνές Δικαστήριο μετά από σχετική προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ. Τον Ιανουάριο του 2024, το Διεθνές Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων από τον κίνδυνο γενοκτονίας, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και υπηρεσίες διάσωσης.

Τις επόμενες πέντε ημέρες, 38 χώρες -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία- θα απευθυνθούν στην 15μελή επιτροπή δικαστών για να εξετάσουν κατά πόσο οι ενέργειες του Ισραήλ συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο. Ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και η Αφρικανική Ένωση θα παρουσιάσουν επίσης τα επιχειρήματά τους σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα.

«Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου» στη Γάζα

Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Αμάρ Χιτζάζι δήλωσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το Ισραήλ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια για να τη χρησιμοποιήσει ως «όπλο πολέμου».

Κανένα τρόφιμο ή ιατρικό υλικό δεν έχει φτάσει στους περίπου 2,2 Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ επέβαλε τον μακροβιότερο αποκλεισμό του θύλακα. Δύο εβδομάδες αργότερα ακολούθησε η κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας και η επανέναρξη του πολέμου. «Αυτά είναι τα γεγονότα. Η πείνα είναι εδώ. Η ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου», δήλωσε ο Χιτζάζι.

Το Διεθνές Δικαστήριο έχει επιφορτιστεί από τον ΟΗΕ με την παροχή συμβουλευτικής γνωμοδότησης «κατά προτεραιότητα και με τη μεγαλύτερη δυνατή επείγουσα ανάγκη». Αν και δεν αναμένεται άμεση απόφαση, η συμβουλευτική γνωμοδότηση του δικαστηρίου θα διαμορφώσει πιθανότατα τις μελλοντικές διεθνείς νομικές προσεγγίσεις. Η όποια απόφαση είναι μη δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπός της εξαρτάται από το αν τα κράτη θα επιλέξουν να την εφαρμόσουν ή να την αγνοήσουν.

Η Ιρλανδή δικηγόρος Blinne Ni Ghralaigh δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δεν είναι μόνο απάνθρωπες αλλά και γενοκτονικές, όπως κατέληξε η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ και συμφωνεί ευρέως η κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τα εντεταλμένα από τον ΟΗΕ ερευνητικά όργανα να εισέλθουν στη Γάζα, ενώ καταστρέφει και θάβει τα αποδεικτικά στοιχεία των εγκλημάτων του.

Ο Ammar Hijazi, ο οποίος είναι πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Ολλανδία, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει την είσοδο τροφίμων, νερού, φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών ή καυσίμων στη Γάζα εδώ και δύο μήνες και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έχει υποστηρίξει αυτή την πολιτική απορρίπτοντας πολλαπλές αιτήσεις για βοήθεια, οδηγώντας σε μια ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από ασιτία.

Η Elinor Hammarskjold, Σουηδή δικηγόρος και διπλωμάτης που εκπροσωπεί τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι από τις 2 Μαρτίου δεν έχει επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας ή εμπορικών αγαθών στη Γάζα, γεγονός που είχε καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM