Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε νόμο για καλύτερη μεταχείριση στα γουρούνια

Γουρούνια: Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ επικύρωσε νόμο της Καλιφόρνια για την καλύτερη μεταχείριση των γουρουνιών στα χοιροτροφεία. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο για την μεταχείριση των γουρουνιών δεν παραβιάζει τα συνταγματικά όρια για τους πολιτειακούς νόμους που επηρεάζουν τη συμπεριφορά πέραν των συνόρων της πολιτείας. Ο νόμος απαγορεύει να πωλείται στην πολιτεία αυτή χοιρινό κρέας προερχόμενο από γουρούνια μεγαλωμένα σε πολύ περιορισμένο χώρο.

Αναλυτικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε σήμερα την Καλιφόρνια η οποία είχε εγκρίνει έναν νόμο με στόχο να ελαχιστοποιήσει την οδύνη των ζώων στα χοιροτροφεία, όμως προκάλεσε την οργή των παραγωγών χοιρινού, μπέικον και άλλων αλλαντικών.

«Μολονότι το Σύνταγμα ρυθμίζει πολλά σημαντικά ζητήματα, το είδος της χοιρινής μπριζόλας που επιτρέπεται να πωλείται στην Καλιφόρνια δεν είναι μεταξύ αυτών», έγραψε στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής Νιλ Γκόρσατς, υιοθετώντας ένα μάλλον ασυνήθιστο ύφος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με διάσπαρτες γαστρονομικές αναφορές και περιγραφές του χώρου διαβίωσης των γουρουνιών, αφορά έναν νόμο που εγκρίθηκε το 2018 στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, έπειτα από δημοψήφισμα.

Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την Καλιφόρνια ότι θέλει να επιβάλει τις αξίες της στις άλλες πολιτείες. Να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια παράγει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του χοιρινού που καταναλώνουν οι σχεδόν 50 εκατομμύρια κάτοικοί της. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστήριζαν ότι με τον νόμο αυτό θα εκτινασσόταν το κόστος παραγωγής και, κατά συνέπεια, και η τιμή των λουκάνικων, των αλλαντικών, του ψαρονεφριού. Κυρίως όμως, έλεγαν, ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ που απαγορεύει στην κάθε Πολιτεία να υιοθετεί νόμους οι οποίοι πλήττουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε τα επιχειρήματα της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος. «Μας καλούν να δημιουργήσουμε δύο νέους όρους που θα περιόριζαν τη δυνατότητα των Πολιτειών να ρυθμίζουν την εσωτερική αγορά τους, αρνούμαστε αυτήν την πρόσκληση», έγραψε ο Γκόρσατς εξ ονόματος του Δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM