Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε νόμο για καλύτερη μεταχείριση στα γουρούνια

Γουρούνια: Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ επικύρωσε νόμο της Καλιφόρνια για την καλύτερη μεταχείριση των γουρουνιών στα χοιροτροφεία. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο για την μεταχείριση των γουρουνιών δεν παραβιάζει τα συνταγματικά όρια για τους πολιτειακούς νόμους που επηρεάζουν τη συμπεριφορά πέραν των συνόρων της πολιτείας. Ο νόμος απαγορεύει να πωλείται στην πολιτεία αυτή χοιρινό κρέας προερχόμενο από γουρούνια μεγαλωμένα σε πολύ περιορισμένο χώρο.

Αναλυτικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε σήμερα την Καλιφόρνια η οποία είχε εγκρίνει έναν νόμο με στόχο να ελαχιστοποιήσει την οδύνη των ζώων στα χοιροτροφεία, όμως προκάλεσε την οργή των παραγωγών χοιρινού, μπέικον και άλλων αλλαντικών.

«Μολονότι το Σύνταγμα ρυθμίζει πολλά σημαντικά ζητήματα, το είδος της χοιρινής μπριζόλας που επιτρέπεται να πωλείται στην Καλιφόρνια δεν είναι μεταξύ αυτών», έγραψε στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής Νιλ Γκόρσατς, υιοθετώντας ένα μάλλον ασυνήθιστο ύφος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με διάσπαρτες γαστρονομικές αναφορές και περιγραφές του χώρου διαβίωσης των γουρουνιών, αφορά έναν νόμο που εγκρίθηκε το 2018 στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, έπειτα από δημοψήφισμα.

Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την Καλιφόρνια ότι θέλει να επιβάλει τις αξίες της στις άλλες πολιτείες. Να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια παράγει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του χοιρινού που καταναλώνουν οι σχεδόν 50 εκατομμύρια κάτοικοί της. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστήριζαν ότι με τον νόμο αυτό θα εκτινασσόταν το κόστος παραγωγής και, κατά συνέπεια, και η τιμή των λουκάνικων, των αλλαντικών, του ψαρονεφριού. Κυρίως όμως, έλεγαν, ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ που απαγορεύει στην κάθε Πολιτεία να υιοθετεί νόμους οι οποίοι πλήττουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε τα επιχειρήματα της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος. «Μας καλούν να δημιουργήσουμε δύο νέους όρους που θα περιόριζαν τη δυνατότητα των Πολιτειών να ρυθμίζουν την εσωτερική αγορά τους, αρνούμαστε αυτήν την πρόσκληση», έγραψε ο Γκόρσατς εξ ονόματος του Δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM