Ανησυχητική έκθεση στην Αυστραλία: 1 στους 3 εργαζόμενους στη Βουλή έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση

Ανησυχητική έκθεση στην Αυστραλία: 1 στους 3 εργαζόμενους στη Βουλή έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
Ο Σκοτ Μόρισον με την έκθεση της έρευνας για το κοινοβούλιο (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για το εργασιακό περιβάλλον στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας, όπου ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση. 

Έπειτα από επτά μήνες έρευνας δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση που προέκυψε από μαρτυρίες 1.723 ανθρώπων. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το 51% που μετείχαν στην έρευνα έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, bullying, σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειράς της. Επίσης, το 77% δήλωσε ότι έχει βιώσει, υπήρξε μάρτυρας ή έχει ακούσει για τέτοια συμπεριφορά.  

Το 37% των μετεχόντων δήλωσαν ότι έχουν δεχθεί bullying. «Συχνά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, η συμβουλή ήταν να πας και να κλάψεις στην τουαλέτα ώστε κανείς να μην σε βλέπει, επειδή έτσι είναι τα πράγματα εδώ», αναφέρει μαρτυρία που περιλαμβάνει η έκθεση. 

Το 33% έχουν βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση. «Ανερχόμενοι άνδρες πολιτικοί που δεν διστάζουν, σε μία περίπτωση, να σε σηκώσουν, να σε φιλήσουν στα χείλη, να σε αγγίξουν, να χτυπήσουν ελαφρά τα οπίσθια, να κάνουν σχόλια για την εμφάνιση, ξέρετε, τα συνηθισμένα… η κουλτούρα το επιτρέπει», ανέφερε μαρτυρία. 

Επίσης, περίπου το 1% έχει βιώσει σεξουαλική επίθεση ή απόπειρα για κάτι τέτοιο. «Βουλευτής που καθόταν δίπλα μου έγειρε… πιστεύοντας ότι ήθελε να πει κάτι, έγειρα κι εγώ. Με άρπαξε και έχωσε τη γλώσσα του στον λαιμό μου. Όλοι άλλοι γέλασαν. Ήταν αηδιαστικό και εξευτελιστικό», περιέγραψε μάρτυρας. 

Οι περισσότερες μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση, bullying και σεξουαλική επίθεση ή απόπειρά ήταν από γυναίκες. Εκείνοι που προσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ έχουν βιώσει σε μεγαλύτερο ποσοστό σεξουαλική παρενόχληση σε σύγκριση με εκείνους που προσδιορίζονται ως ετερόφυλοι ή προτίμησαν να μην απαντήσουν. 

Η έκθεση κάνει 28 συστάσεις, μεταξύ άλλων για καλύτερη ισορροπία φύλων τόσο σε ό,τι αφορά στους βουλευτές όσο και για τους εργαζόμενους. Επίσης κάνει συστάσεις για νέες πολιτικές σχετικά με το αλκοόλ και για τη δημιουργία νέου γραφείου ανθρώπινου δυναμικού, που θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 11% εκείνων που δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση το ανέφεραν, ενώ το 32% των θυμάτων bullying το έχουν καταγγείλει. 

Σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος αυτών των φαινομένων στην ψυχική υγεία των θυμάτων. Μάρτυρας στην έρευνα ανέφερε για άλλα άτομα που γνωρίζει: «Μία περίπτωση έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, άλλος εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Ξέρω τρεις γυναίκες που ακόμη βλέπουν ψυχολόγους… Δεν θα ξαναδουλέψω ποτέ σε πολιτικό γραφείο, δεν αξίζει». 

Πρόκειται για έρευνα που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από πιέσεις στο κόμμα του για τη διαχείριση της υπόθεσης της καταγγελίας για βιασμό μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου. Ο Μόρισον χαρακτήρισε σοκαριστικά και ανησυχητικά τα ευρήματα της έκθεσης. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ