Ανησυχία από νέα έκθεση για το ΙΚ: Έως 3.000 τζιχαντιστές ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη

Ανησυχία από νέα έκθεση για το ΙΚ: Έως 3.000 τζιχαντιστές ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Χίλιοι διακόσιοι έως και τρεις χιλιάδες Ευρωπαίοι που έζησαν ή πολέμησαν με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη, επισημαίνεται σε μια έκθεση ειδικών, ενώ απευθύνεται έκκληση στις ενδιαφερόμενες χώρες να προετοιμαστούν προκειμένου να διαχειριστούν την επιστροφή αυτών των προσώπων στο έδαφός τους.


«Η πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν μια αργή αλλά σταθερή αύξηση των επιστροφών μαχητών» του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην μέτωπο αλ Νόσρα, συνδέεται με την Αλ Κάιντα), υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalization awareness network, RAN), που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αυτήν την έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.


Ο αριθμός αυτών των «προσώπων που επιστρέφουν» αναμένεται να αυξηθεί εάν το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, που έχει χάσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ, «ηττηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο ή καταρρεύσει» τονίζεται στην έκθεση που εστάλη τον Ιούλιο στα κράτη μέλη της Κομισιόν.


Διαφορετικές εκτιμήσεις προβλέπουν έναν αριθμό «μεταξύ 1.200 και 3.000 επιστροφών» Ευρωπαίων με «διαφορετικά υπόβαθρα», σε μεγάλη πλειονότητα «γυναίκες και παιδιά», συμπληρώνει το RAN, που υπολογίζει επίσης ότι «περίπου το 30%» έχει ήδη επιστρέψει, εν γνώσει των αρχών- τους οποίους συχνά συλλαμβάνουν- ή παρανόμως.


Σύμφωνα με το RAN, «περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων» ταξίδεψαν για να ενταχθούν στις τάξεις του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) από 120 και πλέον χώρες το διάστημα 2011- 2016- ένας αριθμός πρωτοφανούς μεγέθους στην ιστορία του τζιχάντ στον κόσμο, εκ των οποίων «περισσότεροι από 5.000» από την Ευρώπη.


Αναφορικά με την Ευρώπη, οι ξένοι μαχητές έχουν σε μεγάλο μέρος φύγει από «το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία» σημειώνεται, ενώ διευκρινίζεται ότι το ποσοστό επιστροφής είναι «περισσότερο αυξημένο», σχεδόν στο 50%, για τη Δανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.


Το 15- 20% των προσώπων αυτών έχει σκοτωθεί στο μέτωπο, το 30-35% έχει ήδη επιστρέψει και περίπου το 50% παραμένει στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Την ώρα που οι μετακινήσεις των ξένων μαχητών φαίνεται πως έφθασαν στην κορύφωσή τους το 2005, η προοπτική επιστροφής σημαντικού αριθμού προσώπων αποτελεί «μια σοβαρή κι αυξανόμενη ανησυχία» στην Ευρώπη, δεδομένου ότι πρόσωπα που επέστρεψαν συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, του Μαίου του 2014 και Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζει η έκθεση.


Ενδέχεται μάλιστα να επιστρέφουν καθώς διαλύθηκαν οι αυταπάτες που είχαν ή ενδεχομένως έχουν μετανιώσει λόγω της καιροσκοπίας (παραμένουν ριζοσπαστικοποιημένοι αλλά στοχεύουν σε καλύτερες συνθήκες ζωής) ή προκειμένου να ενταχθούν σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών σε ύπνωση στην Ευρώπη. Ή ακόμα ακουσίως (όταν συλλαμβάνονται), επισημαίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM