Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει τους τουρίστες από τα διάσημα «coffee shops»

Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει τους τουρίστες από τα διάσημα «coffee shops» Facebook Twitter
Το Άμστερνταμ θέλει να απαγορεύσει τους τουρίστες από τα διάσημα «coffee shops». Ramon Van Flyemen/Getty Images
0

Σε μια προσπάθεια να καθαρίσει την εικόνα του, το Άμστερνταμ σκοπεύει να περιορίσει ένα κομβικό τουριστικό αξιοθέατο: τα coffee shops.

Μόνο οι κάτοικοι της Ολλανδίας θα επιτρέπεται να εισέρχονται μέσα στα καταστήματα πώλησης κάνναβης, σύμφωνα με πρόταση της δημάρχου Femke Halsema. Το πλάνο, με την στήριξη της τοπικής αστυνομίας και της εισαγγελίας, έχει στόχο την αντιμετώπιση της διακίνησης σκληρών ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με το εμπόριο μαριχουάνας. 

«Η αγορά κάνναβης είναι υπερβολικά μεγάλη και σε έξαρση», σημείωσε η δήμαρχος του Άμστερνταμ. «Θέλω να συρρικνώσω την συγκεκριμένη αγορά και να την κάνω διαχειρίσιμη. Δεν βλέπω άλλη εναλλακτική», πρόσθεσε. 

Η Femke Halsema υπέβαλε το πλάνο στο δημοτικό συμβούλιο, πυροδοτώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση, μεταξύ άλλων συζητήσεις για μεταβατική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των coffee shops. Η ίδια αναμένει πως το πλάνο θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου χρόνου. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η τελευταία μιας σειράς κινήσεων από το Άμστερνταμ να μειώσει δραστικά την εισροή επισκεπτών και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Από τότε που φθηνότερες πτήσεις μετέτρεψαν το ιστορικό κέντρο σε άκρως δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τα σαββατοκύριακα, πλήθη τουριστών κατέφταναν μαζικά στην πόλη. Πριν τα lockdown λόγω κορωνοϊού, η ανακαινισμένη περιοχή με τα κόκκινα φώτα, τα μαγαζιά με μαριχουάνα και τα γραφικά κανάλια προσέλκυαν πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες μηνιαίως- περισσότερους από τον μόνιμο πληθυσμό του Άμστερνταμ. 

«Τα coffee shops, ειδικά στο κέντρο, λειτουργούσαν κυρίως με τουρίστες», εξήγησε η Halsema.«Η άνοδος του τουρισμού κατάφερε μόνο να αυξήσει την ζήτηση», συντελώντας στο μεσοδιάστημα σε εγκληματικότητα σχετιζόμενη με σκληρά ναρκωτικά. 

Αν και η παύση στον τουρισμό λόγω πανδημίας ζημίωσε τον προϋπολογισμό της πόλης, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Άμστερνταμ είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον συγκεκριμένο τομέα μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα. Ωστόσο ο αποκλεισμός από την «ελεύθερη αγορά» μαριχουάνας ενδέχεται να αποθαρρύνει πολλούς επισκέπτες. 


Το ταξίδι σε ένα coffee shop ήταν «πολύ σημαντικός» λόγος για το 57% των ξένων τουριστών στην περιοχή, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της τοπικής κυβέρνησης. 

Στο Άμστερνταμ υπάρχουν 166 coffee shops και τα περισσότερα θα ήταν περιττά αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα το σχέδιο. Η τοπική ζήτηση για κάνναβη θα μπορούσε να στηρίξει μόνο τα 68 από αυτά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. 

Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν ήδη επιβληθεί σε Μάαστριχτ και Ντεν Μπος, που αντέδρασαν στη συρροή επισκεπτών από Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο στα coffee shops. 

Η δήμαρχος του Άμστερνταμ λέει πως περιμένει τη στήριξη των επιχειρηματιών. «Μπορούμε να είμαστε μια ανοιχτή, φιλόξενη και ανεκτική πόλη, αλλά ταυτόχρονα και μια πόλη που κάνει τη ζωή δύσκολη στους εγκληματίες και επιβραδύνει τον μαζικό τουρισμό», σημείωσε. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ