Αμπντουλχαμίτ Χαν: «Η κυπριακή ΑΟΖ ο δεύτερος σταθμός του γεωτρύπανου»

 Αμπντουλχαμίτ Χαν: «Η κυπριακή ΑΟΖ ο δεύτερος σταθμός του γεωτρύπανου» Facebook Twitter
0

Στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων  6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους φέρεται ότι θα κατευθυνθεί στο δεύτερο του ταξίδι το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου, η Άγκυρα φέρεται να έχει δεδομένα ότι στην περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του Ρετζέπ Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά να έχουν, παράλληλα,  αποτέλεσμα και οι γεωτρήσεις. 

Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα «μετακομίσει» στην κυπριακή ΑΟΖ και στα αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια. Όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους. «Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα. Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Στις 9 Αυγούστου το Αμπντουλχαμίτ Χαν έπλευσε στην ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή στην οποία επιχειρεί το το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της φιέστας, που διοργάνωσε ο Ερντογάν, τόνισε ότι «δε χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν» για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το πλοίο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ