Αμετακίνητος ο Ιβανόφ μετά τις απειλές του Ζάεφ: Ρίξε με, δεν αλλάζω θέση

Αμετακίνητος ο Ιβανόφ μετά τις απειλές του Ζάεφ: Ρίξε με, δεν αλλάζω θέση Facebook Twitter
0

Σε μεγάλη ένταση οδηγούνται οι σχέσεις του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον Ζόραν Ζάεφ, για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απειλεί τον Ιβανόφ με αποπομπή, αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, με τον Πρόεδρο της χώρας να τον προκαλεί να κινήσει τις διαδικασίες, επαναλαμβάνοντας πως η θέση του είναι οριστική.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας στο σκοπιανό κοινοβούλιο (12:00, ώρα Ελλάδος), ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ρισκάρει τη συμφωνία και διεμήνυσε πως «αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του».

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», σημείωσε ο Ζάεφ.

«Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», πρόσθεσε.

Σε γραπτή του δήλωση και κατόπιν της χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, ο Ιβανόφ προέτρεψε τον Ζάεφ να κινήσει τη σχετική διαδικασία μομφής.

«Καλώ τον Ζάεφ με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που είναι απαραίτητη για να αλλάξει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να κινήσει άμεσα και τη διαδικασία για την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για την αποπομπή μου» υπογραμμίζει ο Ιβανόφ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να απαντήσει «σε όλα τα ψέματα και τις απειλές» που διατύπωσε ο Ζάεφ στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η θέση μου απέναντι σε αυτήν επιβλαβή συμφωνία για το όνομα είναι οριστική. Παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις» υποστηρίζει ο Ιβανόφ.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε την κύρωση της συμφωνίας την Τρίτη, έπειτα από μία τεταμένη συνεδρίαση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM