Αμετακίνητος ο Ιβανόφ μετά τις απειλές του Ζάεφ: Ρίξε με, δεν αλλάζω θέση

Αμετακίνητος ο Ιβανόφ μετά τις απειλές του Ζάεφ: Ρίξε με, δεν αλλάζω θέση Facebook Twitter
0

Σε μεγάλη ένταση οδηγούνται οι σχέσεις του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον Ζόραν Ζάεφ, για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απειλεί τον Ιβανόφ με αποπομπή, αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, με τον Πρόεδρο της χώρας να τον προκαλεί να κινήσει τις διαδικασίες, επαναλαμβάνοντας πως η θέση του είναι οριστική.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας στο σκοπιανό κοινοβούλιο (12:00, ώρα Ελλάδος), ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ρισκάρει τη συμφωνία και διεμήνυσε πως «αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του».

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», σημείωσε ο Ζάεφ.

«Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», πρόσθεσε.

Σε γραπτή του δήλωση και κατόπιν της χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, ο Ιβανόφ προέτρεψε τον Ζάεφ να κινήσει τη σχετική διαδικασία μομφής.

«Καλώ τον Ζάεφ με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που είναι απαραίτητη για να αλλάξει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να κινήσει άμεσα και τη διαδικασία για την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για την αποπομπή μου» υπογραμμίζει ο Ιβανόφ, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να απαντήσει «σε όλα τα ψέματα και τις απειλές» που διατύπωσε ο Ζάεφ στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η θέση μου απέναντι σε αυτήν επιβλαβή συμφωνία για το όνομα είναι οριστική. Παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις» υποστηρίζει ο Ιβανόφ.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε την κύρωση της συμφωνίας την Τρίτη, έπειτα από μία τεταμένη συνεδρίαση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ