Άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης θέλει ο Πρόεδρος της Ιταλίας

Άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης θέλει ο Πρόεδρος της Ιταλίας Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ιταλικών πολιτικών κομμάτων, ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση τις προσεχείς λίγες ημέρες και να αποφευχθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τόνισε σήμερα πηγή του περιβάλλοντός του.

Ο πρόεδρος άρχισε τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να υπάρξουν από σήμερα σαφείς ενδείξεις για πιθανή συμφωνία και να δει σημαντικές εξελίξεις μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, προσέθεσε η πηγή.

Την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού προκάλεσε ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ελπίζοντας ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην ακροδεξιά παράταξή του άνετο προβάδισμα.

Στο μεταξύ, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ενθαρρυμένες από την προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού Δημοκρατικού Κόμματος-Κινήματος 5 Αστέρων και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Ακόμη, επενδυτές φοβούνται ότι εάν ο Σαλβίνι χρησιμοποιήσει τις πρόωρες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την Λέγκα, θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και θα θέσει την υπερχρεωμένη Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ιταλικές μετοχές ενισχύθηκαν και τα ιταλικά ομόλογα περιόρισαν περαιτέρω τις αποδόσεις τους μετά τις δηλώσεις της προσκείμενης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας πηγής για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«...όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι Ιταλία αξίζει ηγέτες που θα βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο χαμένο» τον ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, διότι πληρώνει το τίμημα του λάθους που έκανε να συνεργασθεί στην διακυβέρνηση με την άκρα δεξιά.

«Το ιταλικό μάθημα είναι ότι όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους. «Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της παρτίδας; Ο ντι Μάιο».

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM