Άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης θέλει ο Πρόεδρος της Ιταλίας

Άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης θέλει ο Πρόεδρος της Ιταλίας Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ιταλικών πολιτικών κομμάτων, ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση τις προσεχείς λίγες ημέρες και να αποφευχθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τόνισε σήμερα πηγή του περιβάλλοντός του.

Ο πρόεδρος άρχισε τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει να υπάρξουν από σήμερα σαφείς ενδείξεις για πιθανή συμφωνία και να δει σημαντικές εξελίξεις μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, προσέθεσε η πηγή.

Την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού προκάλεσε ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ελπίζοντας ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην ακροδεξιά παράταξή του άνετο προβάδισμα.

Στο μεταξύ, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ενθαρρυμένες από την προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού Δημοκρατικού Κόμματος-Κινήματος 5 Αστέρων και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Ακόμη, επενδυτές φοβούνται ότι εάν ο Σαλβίνι χρησιμοποιήσει τις πρόωρες εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την Λέγκα, θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και θα θέσει την υπερχρεωμένη Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ιταλικές μετοχές ενισχύθηκαν και τα ιταλικά ομόλογα περιόρισαν περαιτέρω τις αποδόσεις τους μετά τις δηλώσεις της προσκείμενης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας πηγής για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«...όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι Ιταλία αξίζει ηγέτες που θα βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο χαμένο» τον ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, διότι πληρώνει το τίμημα του λάθους που έκανε να συνεργασθεί στην διακυβέρνηση με την άκρα δεξιά.

«Το ιταλικό μάθημα είναι ότι όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η άκρα δεξιά», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους. «Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της παρτίδας; Ο ντι Μάιο».

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΡΕ ΑΝΙΕΛΙ ΙΤΑΛΙΑ

Διεθνή / Πέθανε σε ηλικία 100 ετών η Μαρία Σόλε Ανιέλι, κεντρικό πρόσωπο της δυναστείας Ανιέλι

Διετέλεσε δήμαρχος στο Καμπέλο σουλ Κλιτούννο, στην Ούμπρια, από το 1960 έως το 1970, σε μια περίοδο που η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ήταν περιορισμένη στην Ιταλία
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η φωτογραφία του ανήμερα των Χριστουγέννων μετά τον αποκλεισμό από τη βασιλική οικογένεια

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η φωτογραφία του ανήμερα των Χριστουγέννων μετά τον αποκλεισμό από τη βασιλική οικογένεια

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου εθεάθη λυπημένος και μόνος στο Royal Lodge, από το οποίο σύντομα θα φύγει, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας πέρασαν μαζί τα Χριστούγεννα
THE LIFO TEAM