Οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, σε ό,τι αφορά το μέλλον της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, δήλωσε Αμερικανός γερουσιαστής, που έβαλε στο «κάδρο» την Κρήτη, ως εναλλακτική λύση σε τέτοια περίπτωση.

 

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με το Ιντσιρλίκ. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», δήλωσε στην Washington Examiner ο Ρον Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και επικεφαλής της υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου που είναι αρμόδια για την Ευρώπη.

 

Στο παρελθόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να κλείσει τη αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, σε περιόδους έντασης με την Ουάσινγκτον. «Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία μας στην Τουρκία και τη συνεργασία μας. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα, ότι δεν είναι καλό το μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται ο Ερντογάν. Ήδη κοιτάζουμε την Ελλάδα ως μια εναλλακτική», δήλωσε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης από το Ιντσιρλίκ.

 

«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι στο οποίο έχει βάλει ο Ερντογάν την Τουρκία. Είναι ενοχλητικό και πολύ ανησυχητικό και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα ενισχύουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική συνεργασία μας με την Ελλάδα... ενισχύοντας την παρουσία μας στη Σούδα. Γιατί, ειλικρινά, η παρουσία μας στην Τουρκία σίγουρα απειλείται», συνέχισε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.