Αλλαγή ώρας: Πότε θα καταργηθεί στην ΕΕ; Οι συνέπειες για τις τρεις ζώνες στην Ευρώπη

Αλλαγή ώρας: Πότε θα καταργηθεί στην ΕΕ; Οι συνέπειες για τις τρεις ζώνες στην Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
0

Μπροστά ή πίσω; Aυτή την Κυριακή, με τη ρύθμιση των ρολογιών μια ώρα πίσω, «επισημοποιείται» και η έναρξη του χειμώνα. Στο προσκήνιο και πάλι η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να καταργηθεί αυτή η τακτική στην ΕΕ.

Εάν ήταν στο χέρι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ιστορία αυτή θα τελείωνε τον επόμενο χρόνο. Στην πραγματικότητα όμως το εάν και πότε θα έρθει το τέλος αυτής της τακτικής παραμένει άγνωστο.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί», δήλωνε το 2018 πρώτος, ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη - μέλη της ΕΕ.


Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν αναμένεται σύντομα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ που επικαλείται η Deutsche Welle, το θέμα δεν θα συζητηθεί πλέον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που πιέζουν περισσότερο από την αλλαγή της ώρας.


Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει εκφράσει ακόμη τη θέση του επί της πρότασης. Για αυτό απαιτείται «αυξημένη πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη». Προαπαιτούμενο για «μια κατάλληλη και εναρμονισμένη προσέγγιση» είναι επίσης μια πανευρωπαϊκή εκτίμηση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν. Ωστόσο, «η Κομισιόν δεν έχει ακόμη παρουσιάσει μια τέτοια εκτίμηση των επιπτώσεων», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμάιερ.


Σημαντικές συνέπειες από την αλλαγή της ώρας

Οι συνέπειες οποιασδήποτε αλλαγής στο υπάρχον καθεστώς θα ήταν πράγματι πολύ σημαντικές. Υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας στην ΕΕ, η μεγαλύτερη, αυτή της κεντρικής Ευρώπης, εκτείνεται από την Ισπανία έως την Πολωνία.

Σε περίπτωση που καθιερωνόταν μια μόνιμη θερινή ώρα, το χειμώνα στα δυτικά αλλά και στα βορειοδυτικά της ηπείρου το φως θα εμφανιζόταν το πρωί. Στο Βίγκο, στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού, ο ήλιος θα ανέτελλε μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στις 10:01 π.μ., στη Βρέστη της γαλλικής Βρετάνης στις 10:07 π.μ. και στο Έμντεν στη βόρεια Γερμανία στις 9:45 π.μ.


Σε περίπτωση μόνιμης χειμερινής ώρας, το καλοκαίρι δεν θα σκοτείνιαζε μόνο μια ώρα νωρίτερα «στη μπυραρία ή στο beach bar.» Ο ήλιος θα ανέτελλε επίσης πολύ νωρίς στην ανατολική Ευρώπη. Στο Μπιαλίστοκ στην Πολωνία στις 21 Ιουνίου θα ανέτελλε στις 3:01 π.μ. στη Βαρσοβία στις 03:15 π.μ. και στο Βερολίνο στις 03.44 π.μ.


Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Σύμφωνα με έρευνα του ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK το 29% των ανθρώπων υποφέρει από προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας από την αλλαγή της ώρας. Αισθάνονται αδύναμοι και κουρασμένοι ή έχουν δυσκολίες στον ύπνο. Το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM