Ακύρωση 900 πτήσεων σήμερα λόγω απεργίας των πιλότων της Lufthansa

Ακύρωση 900 πτήσεων σήμερα λόγω απεργίας των πιλότων της Lufthansa Facebook Twitter
EPA/PETER KNEFFEL
0

Περίπου 900 πτήσεις καθηλώθηκαν σήμερα λόγω της απεργίας των πιλότων της Lufthansa. Σε μια διαμάχη που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2014, οι πιλότοι πραγματοποίησαν τετραήμερη απεργία την περασμένη εβδομάδα και χθες προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση με μισθολογικά αιτήματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των πτήσεων που ακυρώθηκαν κατά τον τελευταίο απεργιακό γύρο σε περίπου 4.500.

Γερμανικές επιχειρήσεις και άλλοι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της χώρας, ζητούν να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις που κοστίζουν στην εταιρία 10-15 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει 40 πτήσεις για αύριο ως αποτέλεσμα των απεργιών αυτής της εβδομάδας. «Η Lufthansa σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις προγραμματισμένες για αύριο πτήσεις της. Μόνο 40 πτήσεις ακυρώνονται λόγω των απεργιών των προηγούμενων ημερών», ανέφερε η εταιρία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Διευθυντικό στέλεχος της Siemens, ενός από τους βασικούς εταιρικούς πελάτες της Lufthansa, δήλωσε ότι οι απεργίες πλήττουν τη γερμανική οικονομία και την εικόνα της χώρας και προειδοποίησε τη Lufthansa ότι πρέπει να γίνει περισσότερο αξιόπιστη.


Σύμφωνα με αναλυτές, οι κινητοποιήσεις είναι μια καλή ευκαιρία για ανταγωνιστές όπως η Ryanair και easyJet να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η Lufthansa δεν θα πετύχει τον στόχο για τα φετινά κέρδη της. Η μετοχή της σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 2,7%.

Το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ενώ το συνδικάτο στέλνει μέσω του Twitter τα μηνύματα υποστήριξης από άλλα συνδικάτα χειριστών σε όλο τον κόσμο, οι αρχές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αντι-διαδήλωση από το προσωπικό εδάφους της Lufthansa, που πιστεύει ότι οι πιλότοι πλήττουν την εταιρία και θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.


Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια κινητικότητα στη διαμάχη αφού το συνδικάτο δήλωσε πρόθυμο να συμβιβαστεί. Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρία αξιολογεί τα σχόλια του VC ότι θα επέστρεφε στις συζητήσεις εάν μια αύξηση μισθών της τάξης του 5% αποτελούσε τη βάση της διαπραγμάτευσης.


Η Lufthansa έχει προτείνει την αύξηση των μισθών των πιλότων κατά 4,4% σε δύο δόσεις και την καταβολή εφάπαξ ποσού που θα ισούται με 1,8 μισθό. Το VC ζητά ετήσια αύξηση μισθών 3,7% κατά μέσο όρο για τους 5.400 πιλότους για πενταετή περίοδο αναδρομικά από το 2012.


Πρόκειται για τη 15η απεργία από τις αρχές του 2014. Οι κινητοποιήσεις του 2015 από τους πιλότους και το προσωπικό καμπίνας επηρέασαν 7.748 πτήσεις, με το κόστος για την εταιρία να ανέρχεται στα 231 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM