Άκυροι οι θρησκευτικοί γάμοι των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία - Τι αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο

Άκυροι οι θρησκευτικοί γάμοι των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία - Τι αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο Facebook Twitter
Απόφαση - σταθμός βρετανικού δικαστηρίου για τους γάμους nikah των μουσουλμάνων στη Βρετανία.
0

Οι θρησκευτικοί γάμοι των μουσουλμάνων που ζουν στη Βρετανία δεν είναι έγκυροι σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, απεφάνθη το εφετείο, σε μία απόφαση - σταθμό που επηρεάζει χιλιάδες μουσουλμάνες.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα, ανέτρεψε μία προηγούμενη του Πρωτοδικείου που όριζε πως ο ισλαμικός γάμος, γνωστός ως nikah, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του βρετανικού οικογενειακού δικαίου.

Το Εφετείο επιβεβαίωσε πως οι γάμοι nikah είναι νομικά «μη - γάμοι» που σημαίνει πως οι σύζυγοι δεν μπορούν να απευθυνθούν στο δικαστήριο για αποζημιώσεις, διατροφές ή διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων.

Πολλά ζευγάρια που έχουν κάνει τελετές nikah θεωρούσαν πως είναι νόμιμα έγγαμοι. Ωστόσο, ο γάμος τους αποκτά νομική ισχύ μόνο αν πραγματοποιήσουν επιπλέον πολιτικό γάμο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, σχεδόν όλες οι παντρεμένες γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία, είχαν πραγματοποιήσει nikah και περίπου τα δύο τρίτα από αυτές δεν είχαν κάνει πολιτικό γάμο.

«Αυτό σημαίνει πως πολλές μένουν χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα στο τέλος αυτού που πίστευαν πως ήταν ο 'γάμος τους'. Κανένα δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία που είναι γραμμένα στο όνομα του συζύγου, κανένα δικαίωμα διατροφής» αναφέρει δικηγορικό γραφείο, συμπληρώνοντας πως «ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις δε συμβαδίζει με την κοινωνία. Πρόκειται για ευάλωτες γυναίκες που χρειάζονται καλύτερη προστασία απὀ αυτή που προσφέρει ο ισχύων νόμος ».

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Τζόουνς της δικηγορικής εταιρείας BLM, η απόφαση του Εφετείου είναι «πραγματικό πλήγμα για όσους αφορά»: «Η απόφαση θα αφήσει τις μουσουλμάνες στη Βρετανία σε ένα νομικό χάος, υποχρεώνοντάς τις να στραφούν στα συμβούλια της Σαρία για να διεκδικήσουν ισλαμικό διαζύγιο. Αυτό πολλές φορές περιλαμβάνει μεγάλες καθυστερήσεις και δεν εξασφαλίζει στις γυναίκες τις ίδιες οικονομικές προστασίες που θα ήταν εγγυημένες αν ο γάμος τους αναγνωριζόταν από το βρετανικό δίκαιο» τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας πως πρόκειται για ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για τις μουσουλμάνες της Βρετανίας, «καθώς πολλές γυναίκες θα βρεθούν σε οικονομικό κίνδυνο ή θα αναγκαστούν να παραμείνουν σε μία δυστυχισμένη σχέση».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας υπόθεσης που εκδικάστηκε το 2018. Επρόκειτο για ένα ζευγάρι, την Nasreen Akhter και τον Mohammed Shabaz Khan, που παντρεύτηκαν με nikah από έναν ιμάμη, ενώπιον 150 καλεσμένων τους σε εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου, το 1998.

Ο γάμος δεν ευόδωσε και κάποια στιγμή η σύζυγος αιτήθηκε διαζύγιο. Την κίνηση, ωστόσο, μπλόκαρε ο σύζυγος, υποστηρίζοντας πως οι δύο τους δεν υπήρξαν ποτέ παντρεμένοι υπό τον βρετανικό νόμο - μόνο κάτω από τον ισλαμικό νόμο της Σαρία.

Ο γάμος αποδείχτηκε πως ενέπιπτε στη δεύτερη κατηγορία του σχετικού νόμου του 1973, βάσει του οποίου υπάρχουν τρεις κατηγορίες γάμων: Οι έγκυροι (οι οποίοι λήγουν με έκδοση διαζυγίου), οι μη έγκυροι (που ακυρώνονται) και οι μη γάμοι (που νομικά δεν μπορούν να λυθούν καθώς ποτέ δεν υπήρξαν).

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM