Ακτιβιστές κατά της περιτομής - Ένα αντρικό κίνημα για την ακροποσθία που μεγαλώνει

Ακτιβιστές κατά της περιτομής - Ένα αντρικό κίνημα για την ακροποσθία που μεγαλώνει Facebook Twitter
4

Οι περαστικοί στην Union Square του Μανχάταν έχουν δει διάφορες διαμαρτυρίες και διαφημίσεις, αλλά αυτή την εβδομάδα, ένα γιγαντιαίο φορτηγό προσέλκυσε παραπάνω προσοχή.

«Ακροποσθία ... ένα κορίτσι μπορεί να ελπίζει», έγραφε το σύνθημα στη φωτογραφία που έδειχνε μια γυναίκα να τραβά έναν άντρα και ανέφερε τον ιστότοπο foreskin.life.

Η ομάδα πίσω από το φορτηγό απαρτίζεται από ακτιβιστές κατά της περιτομής και ονομάζεται Intaction. Με επικεφαλής τον Anthony Losquadro, αφιέρωσαν το χρόνο τους για να πολεμήσουν ή τουλάχιστον να ξεκινήσουν μια συνομιλία γύρω από τη περιτομή των βρεφών την οποία θεωρούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακτιβιστές κατά της περιτομής - Ένα αντρικό κίνημα για την ακροποσθία που μεγαλώνει Facebook Twitter

«Ενενήντα εννέα τοις εκατό των Ευρωπαίων ανδρών δεν έχουν περιτομή, και τώρα στην Αμερική, τα ποσοστά είναι πιο κοντά στο 50/50», λέει ο Losquadro. «Ευτυχώς, το ποσοστό αρχίζει να μειώνεται και η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά νούμερα».

Αν και η περιτομή είναι ένα θέμα που διχάζει, ο Losquadro ισχυρίζεται ότι θέλει απλά να εκπαιδεύσει τις μάζες. Έχοντας και ο ίδιος υποστεί περιτομή σε βρεφική ηλικία, λέει πως αποφάσισε να αναλάβει δράση όταν είδε τα αναγεννησιακά γλυπτά γυμνών αντρών στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Η ομάδα Intaction μοιράζει ενημερωτικό υλικό, μιλά για τους λόγους που μάχεται την περιτομή και μεταξύ άλλων δείχνει στους ενδιαφερόμενους βίντεο με την επέμβαση που γίνεται σε μωρά.

«Η ιστορία της αμερικανικής περιτομής είναι εντελώς παράξενη» λέει ο Losquadro που ισχυρίζεται πως ξεκίνησε ως διαδικασία κατά του αυνανισμού τον 19ου αιώνα. Η έρευνά του, βρίσκει ότι ο John Harvey Kellogg, ο ιδρυτής της εταιρίας των δημητριακών που ήταν επίσης γιατρός, επέβαλε περιτομή χωρίς αναισθησία ως τιμωρία.

Καθώς τα ποσοστά περιτομής έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ, οι ομάδες για τα δικαιώματα διατήρησης της ακροποσθίας έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής. Αυτό που επίσης ενοχλεί κάποιους είναι η επιμονή τους να αναφέρονται στην περιτομή ως «ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων» και να την εξισώνουν με την πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM).

Σύμφωνα με τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρακτική FGM αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς ιατρικά οφέλη. «Οδυνηρή και τραυματική», «παρεμβαίνει στη φυσική λειτουργία του σώματος και προκαλεί πολλές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία».

Για την περιτομή όμως ο ΠΟΥ λέει ότι έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, ειδικά όταν εκτελείται από καλά εκπαιδευμένους ιατρούς.

Άλλοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η περιτομή προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ουρολόγος Anne-Marie Houle γράφει στο Καναδικό ιατρικό περιοδικό Urological Association ότι η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η περιτομή βελτιώνει την σεξουαλική λειτουργία και την αίσθηση. 

Παρόλα αυτά, το φυσικό πέος εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος και κάποιοι άντρες καταφεύγουν ακόμη και σε επεμβάσεις ανάπλασης. Μετά από τέσσερα χρόνια δημόσιου ακτιβισμού, τα μέλη της ομάδας λένε πως δεν εγκαταλείπουν το Μανχάταν μέχρι τα ποσοστά αμερικανικής περιτομής να ταιριάζουν με της Ευρώπης. 

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σε μικρότερο ίσως βαθμό από την κλειτοριδεκτομή, η περιτομή του ανδρικού πέους είναι και αυτή καταδικαστέα αφού... καταδικάζει τον άντρα σε περιορισμό της σεξουαλικής του απόλαυσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακροποσθία αυξάνει την ευαισθησία του πέους. Η απογύμνωση της βαλάνου (κεφαλιού) του πέους, με τη μόνιμη απώλεια της υγρασίας και της ευαισθησίας του προφανώς οδηγεί στην απτική μείωση της ηδονής, έτσι όπως η ξηροστομία μειώνει την απόλαυση της γεύσης.Όπως ένας καλός γευσιγνώστης δεν μπορεί να πάσχει από χρόνια ξηροστομία, έτσι, νομίζω, ένας καλός εραστής δεν μπορεί να έχει μια ισόβια υπαισθησία του πέους...Μακριά από μας ρατσιστικά κριτήρια... αλλά είναι τυχαίο άραγε ότι, ανάμεσα στους μεσογειακούς λαούς, οι μη περιτετμημένοι Ιταλοί, Ισπανοί και Έλληνες έχουν γενικά καλύτερη φήμη ως εραστές από τους περιτετμημένοτους Άραβες, Τούρκους και Εβραίους;
Προσωπικά έκανα περιτομή στα 18 μου και αν και εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, δεν θα το μετανιώσω ποτέ. Είμαι πλέον 33 και μόνο καλά σχόλια έχω ακούσει από τις συντρόφους μου (ακόμα και από όσες ήταν στην αρχή επιφυλακτικές).
Στα 18 ήσουν ενήλικος και το αποφάσισες μόνος σου. Εννοείται ότι ότι για λόγους ιατρικούς σε περιπτώσεις φίμωσης η περιτομή λύνει ένα πρόβλημα βασανιστικό για τον άντρα. Στα 18 άλλοι τα κόβουν όλα για αλλαγή φύλου κι αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Όμως η περιτομή σε βρέφη που, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, θα είχαν πέη φυσιολογικά με την ανάπτυξη, είναι απαράδεκτη επέμβαση στο σώμα άβουλων και αθώων ανθρώπων.Όσο για την ικανοποίηση, δική σου και των συντρόφων σου, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε περίπτωση είχες ένα πέος χωρίς φίμωση και που δεν θα είχε υποστεί χειρουργική επέμβαση.