Αϊτή: Η σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών αυξήθηκε κατά 1.000% το 2024

Αϊτή: Η σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών αυξήθηκε κατά 1.000% το 2024 Facebook Twitter
Παιδιά στην Αϊτή/ Φωτ.: EPA
0

Η σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών στην Αϊτή δεκαπλασιάστηκε το 2024, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης ανασφάλειας λόγω της δράσης των ένοπλων συμμοριών, οι οποίες ελέγχουν πλέον το 85% της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αύξηση της βίας έχει φτάσει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα. «Η ραγδαία άνοδος 1.000% της σεξουαλικής βίας μετατρέπει τα σώματα των παιδιών σε πεδία μάχης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, κατηγορώντας τις ένοπλες ομάδες ότι υποβάλλουν τα παιδιά σε αδιανόητες φρικαλεότητες.

Η Unicef προειδοποιεί ότι εκτός από την κακοποίηση και τη βία, τα παιδιά στην Αϊτή βρίσκονται επίσης σε άμεσο κίνδυνο στρατολόγησης από εγκληματικές οργανώσεις.

Το 2024, η στρατολόγηση ανηλίκων από συμμορίες αυξήθηκε κατά 70%, με τη Unicef να εκτιμά ότι έως και το 50% των μελών των ένοπλων ομάδων είναι παιδιά, ορισμένα μόλις 8 ετών.

«Πολλά παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής, άλλα παρασύρονται με ψέματα, ενώ κάποια εξαναγκάζονται λόγω της ακραίας φτώχειας. Είναι ένας φαύλος κύκλος: οι συμμορίες στρατολογούν παιδιά, τα οποία καταλήγουν να διαιωνίζουν τη βία», επισήμανε ο Τζέιμς Έλντερ, υπενθυμίζοντας ότι 1,2 εκατομμύρια παιδιά ζουν υπό τη συνεχή απειλή της ένοπλης βίας.

Διεθνής βοήθεια και προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης

Παρά την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, οι αϊτινές αρχές δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη δράση των συμμοριών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε ότι εξαιρείται από το πάγωμα της διεθνούς αμερικανικής βοήθειας η αποστολή ασφαλείας του ΟΗΕ, επιτρέποντας τη διάθεση 40,7 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξή της.

Τον Οκτώβριο του 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη δημιουργία της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης Ασφαλείας (MMAS), με επικεφαλής την Κένυα, για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της Αϊτής.

Παρότι το σχετικό ταμείο του ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει 110 εκατομμύρια δολάρια, το ποσό κρίνεται ανεπαρκές για την αποτελεσματική λειτουργία της αποστολής.

Μέχρι στιγμής, 800 αστυνομικοί από έξι χώρες έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή – αριθμός σημαντικά μικρότερος από τους 2.500 αστυνομικούς που επιθυμούσαν οι αρχές.

Η κυβέρνηση της Αϊτής έχει ζητήσει τη μετατροπή της αποστολής σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, με σκοπό να αποκτήσει ευρύτερη διεθνή στήριξη στην προσπάθεια αποκατάστασης της ασφάλειας στη χώρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΑΤΣΑΔΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διεθνή / Γιατί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ήταν ανάξια για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, σχολιάζει την είδηση και τον συμβολισμό της παράδοσης του μεταλλίου του Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM