Αίγυπτος: Ελεύθερος ο σατιρικός blogger Shadi Abu Zeid - Είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2018

Αίγυπτος: Ελεύθερος ο σατιρικός blogger Shadi Abu Zeid - Είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2018 Facebook Twitter
Αίγυπτος: Ελεύθερος ο σατιρικός blogger Shadi Abu Zeid - Είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2018 (Roula Abu Zeid)
0

Μετά από πάνω από δύο χρόνια κράτησης αφέθηκε ελεύθερος ο Αιγύπτιος σατιρικός blogger, Shadi Abu Zeid.

Ο 27χρονος είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2018 με τις κατηγορίες της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και της συμμετοχής του σε τρομοκρατική ομάδα.

Σατίριζε προκαταλήψεις αναφορικά με τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα και τον θεσμό της οικογένειας στην Αίγυπτο.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες ακτιβιστές και blogger έχουν καταδικαστεί για διάδοση ψευδών ειδήσεων και για βοήθεια στην απαγορευμένη πλέον ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ό,τι επιβλέπει μια άνευ προηγουμένου καταστολή σε όσους δεν συμφωνούν, μετά την ανάληψη της ηγεσίας με στρατιωτικό πραξικόπημα και την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Αιγύπτου το 2013.

Ο Abu Zeid άρχισε να δημοσιεύει το σατιρικό του πρόγραμμα, The Rich Content, στο YouTube και το Facebook το 2015.

Περιείχε σατιρικά σχόλια και συνεντεύξεις στο δρόμο, με θέμα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως η θρησκευτική προκατάληψη και η σεξουαλική παρενόχληση.

Η οικογένειά του δημοσίευσε μια φωτογραφία από την επιστροφή του στο σπίτι μετά την απελευθέρωσή του το Σάββατο.

Ο Shadi Abu Zeid αφέθηκε ελεύθερος υπό προϋποθέσεις και υποχρεούται να δίνει το παρών σε αστυνομικό τμήμα κάθε εβδομάδα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM