No.1

Αγρότης φόρεσε γυαλιά VR στις αγελάδες για να νομίζουν ότι βόσκουν στην ύπαιθρο

Αγρότης φόρεσε γυαλιά VR στις αγελάδες για να νομίζουν ότι βόσκουν στην ύπαιθρο Facebook Twitter
Αγελάδες βόσκουν φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στο Aksaray της Τουρκίας. Anadolu Agency via Getty Images
0

Aγρότης τοποθέτησε στις αγελάδες του, που μάζεψε εντός λόγω χειμώνα, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να νομίζουν ότι βόσκουν στην καλοκαιρινή ύπαιθρο.

Ο Izzet Kocak έχει δοκιμάσει τις συσκευές σε δύο από τα βοοειδή του, αφού μια μελέτη έδειξε ότι ευχάριστες σκηνές κάνουν τις αγελάδες πιο χαρούμενες και παράγουν περισσότερο γάλα.

Όπως εξήγησε στη The Sun, η μέθοδος είχε δώσει κάποια καλά αποτελέσματα, με την παραγωγή να αυξάνεται από 22 σε 27 λίτρα την ημέρα.

«Παρακολουθούν ένα πράσινο λιβάδι και τους δίνει ένα συναισθηματικό μπουστάρισμα. Είναι λιγότερο αγχωμένες», σημείωσε ο Izzet, κτηνοτρόφος από το Aksaray της Τουρκίας.

Φωτογραφίες από το υπόστεγο των αγελάδων του δείχνουν ένα από τα βοοειδή να φοράει τα γυαλιά ενώ μασάει το γρασίδι.

Αγρότης φόρεσε γυαλιά VR στις αγελάδες για να νομίζουν ότι βόσκουν στην ύπαιθρο Facebook Twitter
Ο Izzet Kocak δοκίμασε τα γυαλιά VR για να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος στις αγελάδες και είδε θετικά αποτελέσματα. Anadolu Agency via Getty Images

Στα social media πολλοί παρομοίασαν τις φωτογραφίες με σκηνές από την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Matrix». 

Οι συσκευές κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με κτηνιάτρους και δοκιμάστηκαν πρώτη φορά σε μια φάρμα στη Μόσχα. 

Αγρότες συνεργάστηκαν με προγραμματιστές, κτηνιάτρους και συμβούλους στη φάρμα Krasnogorsk κοντά στη Μόσχα, για να προσφέρουν στα βοοειδή μια προσομοίωση καλοκαιρινού χωραφιού.

Η μελέτη αποκάλυψε «μειωμένο άγχος και βελτιωμένη συνολική συναισθηματική διάθεση στο κοπάδι», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων στη Μόσχα.

Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για τις αγελάδες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κεφαλιού του ζώου χρησιμοποιώντας ως βάση αντίστοιχες συσκευές για ανθρώπους.

Στη συνέχεια ειδικοί πληροφορικής τροποποίησαν τη χρωματική παλέτα στο λογισμικό ώστε να γίνει πιο κατάλληλη για την όραση του ζώου.

Αγρότης φόρεσε γυαλιά VR στις αγελάδες για να νομίζουν ότι βόσκουν στην ύπαιθρο Facebook Twitter
Οι συσκευές αναπτύχθηκαν από κτηνίατρους και δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε μια φάρμα στη Μόσχα. Anadolu Agency via Getty Images

Αν και δεν έχουν αχρωματοψία, οι αγελάδες δεν μπορούν να δουν κόκκινο ή πράσινο και αντιλαμβάνονται μόνο θαμπές αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε στα ευρήματα της έρευνας σημειώνοντας ότι «οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των αγελάδων και, κατά συνέπεια, στην ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος».

Ο Izzet, ο οποίος έπαιζε επίσης στο παρελθόν κλασική μουσική στα 180 ζώα του για να τα χαλαρώσει, πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει άλλες δέκα συσκευές.

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM