Άγρια επεισόδια στη Βαρκελώνη - Οδομαχίες και φωτιές στους δρόμους

Άγρια επεισόδια στη Βαρκελώνη - Οδομαχίες και φωτιές στους δρόμους Facebook Twitter
0

Νύχτα επεισοδίων έζησε χθες η Βαρκελώνη καθώς διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία, έπειτα από συγκέντρωση που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα με τις τοπικές Αρχές να καταγγέλλουν τα επεισόδια και την ισπανική κυβέρνηση να προειδοποιεί πως θα επέμβει δυναμικά.

Έπειτα από την ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες Καταλανούς, οι οποίοι διαδήλωναν για την καταδίκη 12 Καταλανών πολιτικών σε ποινές έως 13 χρόνια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, εκατοντάδες νέοι ακτιβιστές με σκούρα ρούχα, μάσκες και κράνη μηχανής, άναψαν φωτιές κι ύψωσαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα κι έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και «αντικείμενα με οξέα» στις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες προσπάθησαν επίσης να ρίξουν φωτοβολίδες εναντίον του ελικοπτέρου της αστυνομίας. Μπροστά από τα οδοφράγματα, οι ακτιβιστές φώναζαν «δεν είναι βία, είναι αυτοάμυνα», ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις.

Άγρια επεισόδια στη Βαρκελώνη - Οδομαχίες και φωτιές στους δρόμους Facebook Twitter

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Καταλονίας, όπως η Ταραγόνα και η Λιέιδα. Η χθεσινή διαδήλωση είχε οργανωθεί από τις Επιτροπές Άμυνας της Δημοκρατίας (CDR), που σε χθεσινό ανακοινωθέν τους τονίζουν πως «έχουμε πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και πως «δεν πέφτουμε στην παγίδα όσων θέλουν να μας παροπλίσουν». Κάλεσαν δε την τοπική αυτονομιστική κυβέρνηση «να κάνει ένα βήμα παραπάνω, σπάζοντας τους δεσμούς με την ισπανική κυβέρνηση».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα --ο οποίος διαρκώς καλεί τους συμπολίτες του να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην καταδίκη των Καταλανών πολιτικών-- καταδίκασε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τις βιαιοπραγίες, αποδίδοντάς τες σε «μία ομάδα που παρείσφρησε στις διαδηλώσεις και σε προβοκάτορες». Ο ίδιος τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα επεισόδια που είδαμε στους δρόμους μας. Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι φυσιολογικό και είναι καλό να διαδηλώνουμε ενάντια σε μία τόσο ιταμή δικαστική απόφαση».

Άγρια επεισόδια στη Βαρκελώνη - Οδομαχίες και φωτιές στους δρόμους Facebook Twitter

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από την καταλανική κυβέρνηση «να καταδικάσει ανοικτά τα επεισόδια και να μην δικαιολογήσει την χρήση βίας», γιατί όπως τόνισε «δεν υπάρχουν ιδανικά που να προστατεύουν τη χρήση βίας σε μία δημοκρατία όπως η Ισπανία». Επίσης, δήλωσε πως ο Τόρα «δεν μπορεί να κρύψει πίσω από ένα προπέτασμα καπνού και φωτιάς την αποτυχία του» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει «το ηθικό και πολιτικό καθήκον» να επέμβει ώστε να μη διακυβευθεί η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών στην Καταλονία.

Τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία στην Καταλονία, ενόψει και των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου, κρίνοντας ανεπαρκείς τις διατάξεις του Εθνικού Νόμου για την Ασφάλεια. Από την πλευρά τους, οι αριστεροί Podemos τάσσονται κατά της λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης, όπως είχε γίνει μετά τη διεξαγωγή του κηρυχθέντος ως παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου 2017.

Άγρια επεισόδια στη Βαρκελώνη - Οδομαχίες και φωτιές στους δρόμους Facebook Twitter

Η ένδειξη ότι το κύμα των διαδηλώσεων κατά της φυλάκισης των Καταλανών πολιτικών ενδέχεται να εκτραχυνθεί σε βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές της Ισπανίας, είναι πιθανόν να έχει και παράπλευρες επιπτώσεις στη διεξαγωγή του ντέρμπι μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων της Μπαρσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, το διάσημο «Κλάσικο». Μάλιστα η Ισπανική Liga προσανατολίζεται να μεταφέρει τη διεξαγωγή του ντέρμπι στη Μαδρίτη στις 26 Οκτωβρίου, αντί για τη Βαρκελώνη όπου ήταν προγραμματισμένο να παιχθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM