Κατά του TikTok προσέφυγε η πρώην επίτροπος Προστασίας Παιδιών στην Αγγλία, Αν Λόνγκφιλντ, για συλλογή προσωπικών δεδομένων ανηλίκων.  

 

Το TikTok έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεία ByteDance κέρδισε δισεκατομμύρια πέρυσι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα. Παρά το ελάχιστο όριο ηλικίας των 13 ετών, υποστηρίζεται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο το 44% των παιδιών ηλικίας οκτώ έως δώδεκα ετών χρησιμοποιούν το TikTok.

 

Η Λόνγκφιλντ, που υπήρξε επίτροπος Προστασίας Παιδιών επί έξι χρόνια, έως και τον περασμένο Φεβρουάριο, υποστηρίζει ότι το Tik Tok συλλέγει και διαχειρίζεται παράνομα τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. Εάν το TikTok καταδικαστεί, θα κληθεί να πληρώσει αποζημίωση χιλιάδων λιρών σε κάθε παιδί που έχει επηρεαστεί από την πρακτική αυτή.

 

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα η εφαρμογή παραβιάζει τον νόμο για την προστασία των παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Η Λόνγκφιλντ επιδιώκει η πλατφόρμα να σταματήσει να  επεξεργάζεται πληροφορίες εκατομμυρίων παιδιών, να της επιβληθεί να τα διαγράψει αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις. Η αγωγή αφορά όλα τα παιδιά που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου 2018, ανεξάρτητα από το αν έχουν λογαριασμό ή τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Τα παιδιά, που δεν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, μπορούν να εξαιρεθούν.

 

Μιλώντας στο BBC η Λόνγκφιλντ υποστήριξε ότι επικεντρώνεται στο TikTok επειδή, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων συγκεντρώνουν πληροφορίες, η εφαρμογή αυτή έχει «υπερβολικές» πολιτικές συλλογής δεδομένων.

 

Εκπρόσωπος της πλατφόρμας ανέφερε πως το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και υπογράμμισε ότι «έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων χρηστών μας. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί στερούνται αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά την υπόθεσή μας».

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, στην ByteDance, την κινεζική εταιρεία με έδρα τα νησιά Cayman και ιδιοκτήτρια TikTok, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 4,2 εκατομμυρίων λιρών για ανάλογη υπόθεση. 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr