Αφγανιστάν: «Τουλάχιστον 32 δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί υπό κράτηση από τους Ταλιμπάν»

Αφγανιστάν: «Τουλάχιστον 32 δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί υπό κράτηση από τους Ταλιμπάν» Facebook Twitter
Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν - Πηγή: Getty Images.
0

Τουλάχιστον 32 δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί προσωρινά υπό κράτηση στο Αφγανιστάν από τα μέσα Αυγούστου όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Human Rights Watch. 

Συγκεκριμένα, η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από προειδοποίηση των Ταλιμπάν για τα ρεπορτάζ τους ενώ κάποιοι υπέστησαν ξυλοδαρμό.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι Ταλιμπάν ενημέρωσαν τον Σεπτέμβριο τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τα ρεπορτάζ για «ζητήματα που δεν επιβεβαιώνονται από αξιωματούχους».

Παράλληλα, τα ρεπορτάζ για θέματα που πιθανόν να «έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες» επίσης δε θα πρέπει να γίνονται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. 

«Οι κανόνες των Ταλιμπάν είναι τόσο σαρωτικοί ώστε οι δημοσιογράφοι αυτολογοκρίνονται και φοβούνται ότι θα καταλήξουν στη φυλακή», λέει η Πατρίσια Γκόσμαν, υπεύθυνη του παραρτήματος Ασίας της οργάνωσης.

Οι Ταλιμπάν έχουν μακρά ιστορία απειλών και στοχευμένων δολοφονιών δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν. Ένα πρώην μέλος της αφγανικής ομάδας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχει πει χαρακτηριστικά ότι για τους Ταλιμπάν η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι το ίδιο με τη δολοφονία ενός στρατηγού στον αφγανικό στρατό που τώρα έχει διαλυθεί.

Χθες, οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερο έναν φωτοειδησεογράφο, τον Μουρταζά Σαμάντι, στη δυτική επαρχία της χώρας Χεράτ έπειτα από τρεις εβδομάδες στη φυλακή. Ο Σαμάντι είχε συλληφθεί από τους Ταλιμπάν ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση γυναικών στην πόλη.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της οργάνωσης «NAI», αναφέρουν ότι από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 153 μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει, είτε εξαιτίας ελλείψεων στη χρηματοδότηση ή λόγω απειλών από τους Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ