Αφγανιστάν: Τα λεωφορεία-βιβλιοθήκες επιστρέφουν στην Καμπούλ και σκορπούν παιδικά χαμόγελα

Αφγανιστάν: Τα λεωφορεία-βιβλιοθήκες επιστρέφουν στην Καμπούλ και σκορπούν παιδικά χαμόγελα Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press / Αρχείου.
0

Μπροστά από ένα ορφανοτροφείο της Καμπούλ, επιστρέφουν τα χαμόγελα των παιδιών: Κυριακή, το λεωφορείο που έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη είναι και πάλι εκεί, για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου.

«Αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενη. Μπορώ να μελετήσω ξανά τα βιβλία που αγαπώ», λέει η 11χρονη Αρέζο Αζίζι, δείχνοντας το αγαπημένο της: ένα βιβλίο αριθμητικής όπου όσο περισσότερο ξέρει μια γάτα να μετράει, τόσο περισσότερα κομμάτια τυριού κερδίζει.

Η 11χρονη κάθεται σε αυτό το όχημα όπου οι σειρές των καθισμάτων έχουν αφαιρεθεί και έχουν αντικατασταθεί από τραπέζια, καρέκλες και ράφια γεμάτα με παιδικά βιβλία και μπλοκ ζωγραφικής. «Η βιβλιοθήκη δεν είχε έρθει εδώ και τρεις μήνες», εξηγεί, μέσα στη φασαρία που κάνουν τα παιδιά.

Πέντε από αυτά τα λεωφορεία κυκλοφορούν στην Καμπούλ, νοικιασμένα και εξοπλισμένα από την τοπική μη κυβερνητική οργάνωση «Charmaghz», που διευθύνει η Φρέστα Καρίμ, Αφγανή πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία.

Εκατοντάδες μικροί Αφγανοί επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κινητές βιβλιοθήκες που διασχίζουν την πρωτεύουσα, επισκέπτονται σχολεία και ορφανοτροφεία που μερικές φορές είναι πολύ φτωχά. Αλλά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, «χάσαμε σχεδόν όλους τους χορηγούς μας», τονίζει ο Άχμαντ Φαχίμ Μπαρακάτι, υποδιευθυντής της ΜΚΟ. 

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν έδωσε άδεια στις κινητές βιβλιοθήκες να κυκλοφορούν. Κατόπιν όμως έπρεπε να εξασφαλιστεί, αυτές τις τελευταίες ημέρες, η συγκατάθεση του υπουργείου Μεταφορών, ιδιοκτήτη των οχημάτων αυτών, εξηγεί ο Μπαρακάτι.

Η 22χρονη βιβλιοπώλης Ραμζία Αμπντί Χάιλ, που φορά μαύρο μακρύ φόρεμα και μαύρη μαντήλα, είναι εξίσου ενθουσιασμένη με τα παιδιά που θα επιστρέψουν. «Είναι ένα εξαίσιο συναίσθημα. Ειδικά αυτή τη στιγμή που δεν έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία», αναφέρει.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών επλήγη ιδιαίτερα από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, με τα γυμνάσια και τα λύκεια κυρίως να μην επιτρέπεται να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

«Δεχόμαστε επίσης παιδιά του δρόμου και μου αρέσει να τα φροντίζω γιατί συνήθως αυτά δεν πηγαίνουν σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να τους βοηθώ», υπογραμμίζει η βιβλιοπώλης, η οποία έχει μαζί της «ισλαμικά βιβλία», «βιβλία ιστορίας στ' αγγλικά και στα νταρί» (αφγανικά περσικά), «βιβλία ζωγραφικής», «παιχνίδια».

Η ΜΚΟ «Charmaghz» έχει χρήματα μόλις για περίπου ένα μήνα για να κινήσει τα λεωφορεία, υπογραμμίζει ο Μπαρακάτι. «Μαζεύουμε χρήματα στο διαδίκτυο από όλο τον κόσμο και ελπίζω ότι θα έχουμε αρκετούς χορηγούς και δωρητές για να συνεχίσουμε», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM