ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Αφγανιστάν: Στον έλεγχο των Ταλιμπάν το τελευταίο προπύργιο του βορρά - Πάνω από 250.000 οι εκτοπισμένοι

Αφγανιστάν: Στον έλεγχο των Ταλιμπάν το τελευταίο προπύργιο του βορρά - Πάνω από 250.000 οι εκτοπισμένοι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα το βράδυ τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τελευταία μεγάλη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν και τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης. 


Η κατάληψη έγινε σχεδόν αμαχητί, «χωρίς πραγματικά να συναντήσουν αντίσταση» είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι της πόλης.


Πλέον, οι Ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειακών πρωτευουσών, πλησιάζοντας απειλητικά την Καμπούλ με την ταχύτατη προέλασή τους. 

«Οι Ταλιμπάν παρελαύνουν πάνω στα οχήματα και τις μοτοσικλέτες τους, πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν», δήλωσε ο Ατικουλάχ Γαγιόρ, που μένει κοντά στο διάσημο μπλε τζαμί της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις αποχωρούσαν από την πόλη.


Πάνω από 250.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών και της βίας. 

Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στα χέρια των Ταλιμπάν, πολλοί από τους εκτοπισμένους καταφεύγουν στην Καμπούλ με την ελπίδα να βρουν ασφαλές καταφύγιο. 


Στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ταλιμπάν, εφαρμόζεται η αυστηρή εκδοχή της Σαρία, του ισλαμικού νόμου, με τις γυναίκες να υποχρεούνται να φορούν μπούρκα και τους μαχητές να ξυλοκοπούν και να μαστιγώνουν τους «παραβάτες». 

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει πλέον καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ-ι-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, ενω είχαν προηγουμένως πάρει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ.

Η Καμπούλ καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν την ισχυρότερη συμφωνία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Διεθνή / Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε στον Πούτιν πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο με την Ουκρανία - Η συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
NEWSROOM
Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

Διεθνή / Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας για τη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και προς την ουκρανική κατεύθυνση» δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ
NEWSROOM