Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κανταχάρ - Εντολή απομάκρυνσης των ξένων αποστολών

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κανταχάρ - Εντολή απομάκρυνσης των ξένων αποστολών Facebook Twitter
Τον έλεγχο της Κανταχάρ πήραν οι Ταλιμπάν - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι κατέλαβαν την Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν. 


«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’, όπως αποκαλούν τους μαχητές τους οι ισλαμιστές αντάρτες) έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Κάτοικος της Κανταχάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.


Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι δεν απομένουν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων παρά μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και μερικές περιοχές ακόμη.


Απομάκρυνση ξένων αποστολών 


Εν μέσω ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα και μετά την κατάληψη, χθες, της στρατηγικής πόλης Γάζνι, σε απόσταση μόλις 150 χιλιομέτρων από την Καμπολύλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες επιλογές των εμπορικών πτήσεων. 

Το ίδιο έκανε και η Γερμανία -που διατηρούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ- καλώντας τους πολίτες της να φύγουν το ταχύτερο δυνατόν από το Αφγανιστάν με τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

Μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα στείλει 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες προσωρινά στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πρώτη ανάπτυξη στρατιωτών θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Η ταχύτητα και η βία της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς Αφγανούς για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να πολεμήσει μόνη της την ισλαμιστική οργάνωση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Διεθνή / Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Ο Aaron Betsky, επιφανής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Virginia Tech και πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο Taliesin από το 2017 έως το 2019, επιτίθεται μετωπικά στο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ