ΣTA PODCAST THΣ LIFO

70 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν μέχρι το 2030

70 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν μέχρι το 2030 Facebook Twitter
Muhammed Muheisen/
0

Περίπου 70 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πρόκειται να πεθάνουν μέχρι το 2030 από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, εκτός και εάν ο κόσμος αποκτήσει περισσότερη συνείδηση και στρατηγική δράση ώστε να βοηθήσει τους πιο φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς των παιδιών στον πλανήτη. Αυτή είναι η προειδοποίηση της UNICEF που προέκυψε από την τελική αναφορά για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας. (MDGs).

Ο οργανισμός δηλώνει πως παρότι οι MDGs κατόρθωσαν να μειώσουν σημαντικά την παιδική θνησιμότητα παράλληλα με τη βελτίωση της πρόσβασης σε πηγές νερού, απέτυχαν να βοηθήσουν εκατομμύρια παιδιά σε ορισμένες χώρες.


Η UNICEF αποδίδει τις αποτυχίες στην έλλειψη φιλοδοξίας και σχεδιασμού, αλλά ταυτόχρονα, σημειώνει τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα συλλέγονται και χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, ανέφερε πως οι αναπτυξιακοί στόχοι «ακούσια ενθαρρύνουν» χώρες που μετρούν την πρόοδο τους μέσα από εθνικούς μέσους όρους.

«Στη βιασύνη να σημειωθεί αυτή η πρόοδος, πολλοί επικεντρώνονται στα πιο προσιτά παιδιά και κοινότητες, και όχι σε αυτά που έχουν την πραγματική ανάγκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη «Εξέλιξη για τα παιδιά: Πέρα από τα Όρια».


«Με αυτές τις πρακτικές, η εθνική πρόοδος στην πραγματικότητα έχει μειωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είμαστε αρκετά στρατηγικοί. Κάποτε θεωρούνταν η προσέγγιση σε δυσπρόσιτους πληθυσμούς μη ρεαλιστική ενώ τώρα γνωρίζουμε πως επενδύοντας στα μη προνομιούχα παιδιά μπορεί στην ουσία να είναι περισσότερο αποδοτική».

Χωρίς ουσιαστική δράση και αλλαγές στην ατζέντα που θα φθάσουν τα πιο ευάλωτα παιδιά, η UNICEF υπολογίζει πως μέχρι το 2030 τουλάχιστον 68 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5, πρόκειται να χάσουν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, 119 εκατομμύρια παιδιά θα εξακολουθούν να υποσιτίζονται για χρόνια, και τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα καλύπτουν τις φυσικές ανάγκες τους ακόμη στο ύπαιθρο.

Στην υποσαχάρια Αφρική, ο κίνδυνος παιδικού θανάτου πριν την ηλικία των πέντε είναι σχεδόν 15 φορές πιο υψηλός από τον ίδιο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένα παιδί σε μια υψηλού εισοδήματος χώρα. Επιπλέον η UNICEF υπολογίζει πως, σύμφωνα με τους δεδομένους ρυθμούς, θα χρειαστούν τουλάχιστον 96 χρόνια ακόμη ώστε οι έφηβες από κάθε κοινότητα των πιο φτωχών οικογενειών να ολοκληρώσουν την ελάχιστη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η αναφορά, επίσης, επισημαίνει πως οι θάνατοι των νεογνών μέχρι τώρα αντιπροσωπεύουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών θανάτων κάτω των πέντε που σημειώνονταν το 1990. Μέχρι το τέλος του 2015, περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, 16% ηλικίας κάτω των πέντε- θα πεθάνουν την ίδια ημέρα που γεννήθηκαν. Περίπου 11 παιδιά ανά λεπτό πρόκειται να χάσουν τη ζωή τους μέσα στο 2015.
Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι εξίσου έντονες. Τα παιδιά από τις πιο φτωχές κατοικίες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν γίνουν πέντε ετών, όπως επίσης, είναι πολύ πιο μικρές οι πιθανότητες να κατορθώσουν τα ελάχιστα επίπεδα εκπαίδευσης, συγκρινόμενα με τα παιδιά που προέρχονται από τις πιο πλούσιες περιοχές.

0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ