LIVE!

Στα χνάρια των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos η Πορτογαλία;

Στα χνάρια των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos η Πορτογαλία; Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
5

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δίνει ώθηση στο πορτογαλικό κίνημα Juntos Podemos (Μαζί Μπορούμε), όπως γράφει η Deutsche Welle. Η νέα αυτή οργάνωση ζητά τη ρήξη με τις κατεστημένες δομές και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμμα. Για το τελευταίο χρειάζεται η συλλογή 7.500 υπογραφών και στη συνέχεια η υποβολή αιτήματος ίδρυσης πολιτικού κόμματος στο συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας.

«Θέλουμε να γίνουμε κόμμα μόνο επειδή ο νόμος δεν μας δίνει άλλη επιλογή. Αντιλαμβανόμαστε όμως τους εαυτούς μας ως κίνημα, μία δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία θέλει να είναι πολιτικά ενεργή. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, για παράδειγμα δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό μας διαφοροποιεί από τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία είναι ιεραρχικά οργανωμένα και με δομή πυραμίδας», αναφέρει ο Ζοάο Λαμπρίντσα, εξέχον μέλος του Juntos Podemos, στη Deutsche Welle και τον Άρη Καλτιριμτζή.

Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Αλφόνσο, μέλος ενός μικρού τροτσκιστικού κόμματος που ένωσε τις δυνάμεις του με το Juntos Podemos, τονίζει πως δεν θεωρεί σύμπτωση ότι το νέο κίνημα επέλεξε τα ίδια χρώματα με το ισπανικό Podemos. «Αυτό το νέο εγχείρημα θέλει να συνενώσει μικρές ομάδες και κόμματα στη βάση ορισμένων θεμελιωδών αρχών, οι οποίες εκπροσωπούνται στην Ισπανία από το Podemos και στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πάνω από όλα αντίσταση κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να σπάσουμε το μονοπώλιο των καθιερωμένων κομμάτων, όπως το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως θα μπορούσε να κάνει το Podemos στην Ισπανία», λέει ο Μανουέλ Αλφόνσο.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ορισμένοι Πορτογάλοι πολιτικοί επιστήμονες πάντως εκτιμούν τα δεδομένα στην Πορτογαλία διαφέρουν από τα αντίστοιχα της υπόλοιπης νότιας Ευρώπης. Υπογραμμίζουν ότι το σύστημα των παραδοσιακών κομμάτων πάντα προσέλκυε ψηφοφόρους διαμαρτυρίας -κυρίως το ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα- ενώ μια σειρά μικρών κομμάτων, που πασχίζουν να κερδίσουν ψήφους, δεν επιδεικνύουν διάθεση να ενωθούν με το Juntos Podemos.

5

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο - «Εξελέγη ο γιος του Χαμενεΐ»

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως έχουν τον «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ - Συντρίμμια σκότωσαν 11χρονη στο Κουβέιτ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
@seleniteΟ Γαλιλαίος φίλε μου στηριζόταν σε επιστημονικά δεδομένα, οι κάθε λογής podemos σε ευχολόγια@ΠαρατηρητήςΝά 'σαι καλά βρε, αυτό έλειπε να συμφωνούν όλοι με αυτά που λέω, και τις αρνητικές τις χαίρομαι, απ' τη στιγμή που ασχολήθηκες να με βαθμολογήσεις :^)
Το ντομινο αρχισε. Θα προσπαθησουν να το σταματησουν οσο ειναι ακομα νωρις και μπορει να τα καταφερουν. Ξερουν ομως οτι αν δεν τα καταφερουν οσο ειναι νωρις, μετα θα ειναι πολυ αργα...