Οι φορολογικές συμφωνίες, που περιγράφονται σε έγγραφα που διέρρευσαν και επεξεργάστηκαν από το International Consortium of Investigative Journalists, φέρεται ότι επέτρεπαν σε πολυεθνικές, από την Apple έως την Deutsche Bank, να μειώνουν τις φορολογικές τους απαιτήσεις επί των κερδών που σημείωναν σε άλλες χώρες. Ο εφαρμοζόμενος φορολογικός συντελεστής του Λουξεμβούργου ήταν μόλις 0,25%. Η χώρα στην οποία τα χρήματα δημιουργήθηκαν δεν λάμβανε τίποτα.

 

Το Bloomberg με ένα άκρως επιθετικό άρθρο του ζητά την παραίτηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφοντας ότι: "Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Γιουνκέρ πλούτισε τη χώρα του, κλέβοντας απ' τις τσέπες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες έχει τώρα εντολή να υπηρετεί". 

 

Η έρευνα της ICIJ έδειξε ότι το πάρτι στο Δουκάτο περιλαμβάνει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, αφού ο Χάρης Καρανίκας (μέλος του I.C.I.J)  αποκαλύπτει στα ΝΕΑ ότι η Zeus Recovery Fund (με έδρα το Λουξεμβούργο) αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις (κόκκινα δάνεια δηλαδή) ονομαστικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας 32 εκατομμύρια, καταβάλλοντας δηλαδή μόλις το 4,6% της αξίας τους.

Έτσι, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε για την διάσωση των Τραπεζών, οι Τράπεζες, προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένες επισφάλειες, πούλησαν στο 4,6% της αξίας τους κάποια από τα "κόκκινα" δάνεια.

 

 

 

Οι Pepsi, IKEA, Deutsche Bank, Abbott Laboratories και ακομη 340 επιχειρηματικοί κολοσσοί φέρονται να έχουν συνάψει μυστικές συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου οι οποίες τους επέτρεπαν να μειώνουν την φορολoγία τους στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Η ελεγκτική εταιρία PricewaterhouseCoopers βόηθησε τις πολυεθνικές εταιρίες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 548 φορολογικές συμφωνίες (tax rulings) στο Λουξεμβούργο μεταξύ 2002 και 2010. Αυτές οι νόμιμες, αλλά μυστικές συμφωνίες περιελάμβαναν σύνθετες χρηματοπιστωτικές δομές, με στόχο τη δρασική μείωση της φορολογίας. Στις συμφωνίες υπήρχε γραπτή διαβεβαίωση ότι τα σχέδια εξοικονομήσης φόρων των επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστούν θετικά από τις αρχές του Λουξεμβούργου.

Πολλές από τις κρυφές συμφωνίες εκμεταλλεύονται διεθνείς συμφωνίες μεταξύ κρατών που επιτρέπουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως αυτό που ισχύει για το Λουξεμβούργο.

 

  

Τι είναι το LuxLeaks μέσα σε 3 λεπτά:

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr