500 άνθρωποι στοιβαγμένοι στο ίδιο καΐκι από τη Λιβύη, με την ίδια ελπίδα: Να σωθούν στη Λαμπεντούζα

Europe migrant crisis: More than 500 people rescued off Italian island Facebook Twitter
EPA
0

Σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής διέσωσαν 539 μετανάστες που επέβαιναν, στοιβαγμένοι, σε ένα ακυβέρνητο αλιευτικό σκάφος ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα. 

Η διάσωση του Σαββάτου ήταν μία από τις μεγαλύτερες αριθμητικά μέσα σε μία ημέρα, στα χρονικά του ιταλικού νησιού. Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών. Κάποιοι μετανάστες, που διέσχισαν την Μεσόγειο Θάλασσα από τη Λιβύη, έφεραν στα κορμιά τους σημάδια βίας, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το BBC.

Οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να διακριβώσουν τι είχε προηγηθεί. Η Αλίντα Σερατσιέρι, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ανέφερε πως ορισμένοι μετανάστες φαίνεται να είχαν δεχθεί φυσική επίθεση στη Λιβύη, καθώς περίμεναν για το πλοίο που θα τους μετέφερε στην Ευρώπη. Επιθεωρητές εξετάζουν την πιθανότητα οι μετανάστες να είχαν φυλακιστεί άδικα στη Λιβύη, σύμφωνα με τοπικά μέσα. 

Δύο σκάφη της ακτοφυλακής και ένα της οικονομικής αστυνομίας, βοήθησαν στην μεταφορά των μεταναστών στο νησί. Ο δήμαρχος της περιοχής περιέγραψε την άφιξη ως μία από τις μεγαλύτερες της πρόσφατης περιόδου. Η Λαμπεντούζα είναι μία από τις κύριες «πύλες» υποδοχής ανθρώπων που επιχειρούν να ξεφύγουν από χώρες της βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη. 

Τον περασμένο Μάιο, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες είχαν φτάσει στο ιταλικό νησί, μέσα σε μόνο λίγες ώρες. Στην περιοχή λειτουργεί ένας καταυλισμός που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί λιγότερους από 300 ανθρώπους. Τώρα, στα όρια του ζουν περισσότεροι από τους πενταπλάσιους ενώ πολλοί ακόμα καταλήγουν να ζουν στον σκονισμένο δρόμο. 

Οι περισσότεροι καταφτάνουν από χώρες για τις οποίες δεν προβλέπεται καν παροχή ασύλου. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ