Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία (528 υπέρ, 46 κατά) τους νέους κανόνες με τους οποίους θα πρέπει να διεξάγονται η έρευνα και η διάσωση μεταναστών που κινδυνεύουν με πνιγμό στη Μεσόγειο.

 

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν ρητώς κάθε είδους "επαναπροώθηση" και οι συνοριοφύλακες θα μπορούν μόνο να προειδοποιούν και να διατάσσουν ένα σκάφος να μην εισέλθει στα χωρικά ύδατα του κράτους μέλους. Αν υπάρχει το ενδεχόμενο μεταφοράς των συλληφθέντων ή διασωζόμενων ατόμων σε τρίτη χώρα, αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η ταυτοποίηση, προσωπική αξιολόγηση, πληροφορίες σχετικά με τον τόπο αποβίβασης κτλ.

 

Οι μετανάστες σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου θα μπορούσαν να υποστούν διώξεις, βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές βλάβες.

 

Οι συνοριοφύλακες μόνο εφόσον ταυτοποιήσουν τους μετανάστες θα μπορούν να προχωρούν σε κράτηση και λοιπά μέτρα. Τονίζεται δε, ότι οι κανόνες που διέπουν τον εντοπισμό των ευάλωτων ανθρώπων είναι υποχρεωτικοί, ενώ αυτοί που αφορούν την επιβολή μέτρων είναι προαιρετικοί.

 

Οι νέες κανόνες θα ισχύσουν από το Καλοκαίρι του 2014. Θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν επισήμως από το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ. λιε

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr