Οχυρώνεται η Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν- Το FBI προειδοποιεί για ένοπλες διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ

Οχυρώνεται η Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν- Το FBI προειδοποιεί για ένοπλες διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ Facebook Twitter
Οχυρώνεται η Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν- Το FBI προειδοποιεί για ένοπλες διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ (EPA)
0

Ένα εσωτερικό έγγραφο του FBI προειδοποιεί την πολιτεία και τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου στην Ουάσιγκτον ότι πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο βίαιων διαδηλώσεων από δεξιούς εξτρεμιστές την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το υπόμνημα του FBI είχε εκδοθεί μια εβδομάδα πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο της περασμένης εβδομάδας.

Το έγγραφο εντοπίζει αξιόπιστες απειλές για το Καπιτώλιο αλλά και τις 50 κρατικές πρωτεύουσες, από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου.

Προειδοποιεί δε, για ένοπλες διαμαρτυρίες από δεξιούς εξτρεμιστές πριν από την τελετή της ορκωμοσίας Μπάιντεν.

Μια βίαιη ακροδεξιά ομάδα γνωστή ως Boogaloo βρίσκεται πίσω από αυτές τις οργανωτικές προσπάθειες, σύμφωνα με το έγγραφο.

Εκτιμά δε, ότι από το κίνημα των Boogaloo «πρόκειται να προκύψει μια επερχόμενη εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση και ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα με ένοπλες, αντικυβερνητικές ενέργειες που οδηγούν σε εμφύλιο πόλεμο».

Μέλη του κινήματος ζητούν την «εισβολή» σε δικαστήρια και διοικητικά κτίρια της πολιτείας, της τοπικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν την επόμενη Τετάρτη αλλά και κατά τη διάρκειά της.

Τα ίδια ώρα, ρεπόρτερ του ABC, ο οποίος επικαλείται το ενημερωτικό δελτίο του FBI, αναφέρει ότι μέλη ομάδας, την οποία ωστόσο δεν κατονομάζει, φέρονται ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον στις 16 Ιανουαρίου.

Απειλούν με εξέγερση αν γίνει προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του. Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής αστυνομίας δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Ποιοι είναι οι Boogaloo Bois;

 

Το FBI εξετάζει επί του παρόντος πάνω από 40.000 στοιχεία ψηφιακών μέσων που έλαβε από το κοινό τις τελευταίες ημέρες, αφού ζήτησε βοήθεια για τον εντοπισμό των ταραχοποιών που φέρονται να συμμετείχαν στην εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ενισχύεται η Εθνική Φρουρά

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο αναμένεται να παράσχει έως και 15.000 στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς στην Ουάσιγκτον για να υποστηρίξει την ομαλή ορκωμοσία Μπάιντεν.

Ο στρατηγός Daniel Hokanson, επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας ενέκρινε την κίνηση περίπου 10.000 στρατευμάτων στην πόλη μέχρι το Σάββατο.

Η ορκωμοσία είναι την επόμενη Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, αλλά ήδη προγραμματίζονται διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ από τις 17 του μήνα.

Κλειστό το Μνημείο του Ουάσιγκτον

 

Στον απόηχο των απειλών των διαδηλώσεων, το Μνημείο του Ουάσιγκτον θα κλείσει πριν από την Ημέρα της ορκωμοσίας.

Το εμβληματικό μνημείο του Ουάσιγκτον θα παραμείνει κλειστό έως τις 24 Ιανουαρίου λόγω ανησυχιών των αρχών για την ασφάλεια της τελετής.

Σε δήλωσή της, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου των ΗΠΑ ανέφερε ότι έλαβε αυτή την απόφαση «ως απάντηση σε αξιόπιστες απειλές για τους επισκέπτες και τους πόρους του πάρκου».

Η υπηρεσία είπε ότι το κλείσιμο μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο ενώ ενδέχεται να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε δρόμους, χώρους στάθμευσης και τουαλέτες στο Εθνικό εμπορικό κέντρο και τα πάρκα «για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.»

Το Μνημείο του Ουάσιγκτον βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο και τα πλήθη συνήθως συγκεντρώνονται κατά μήκος του κοντινού National Mall για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία των προέδρων.

Την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν επίσης γύρω από το μνημείο πριν από την εισβολή στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Με πληροφορίες του CNN/ABC/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ