Φόβοι για την ασφάλεια στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Φόβοι για την ασφάλεια στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο Facebook Twitter
EPA
0

Κάθε ορκωμοσία προέδρου στις ΗΠΑ θεωρείται «ειδικό γεγονός εθνικής ασφάλειας». Όμως, στην περίπτωση της τελετής που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου, για την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, η ανησυχία είναι μεγαλύτερη μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο.

Η ορκωμοσία προβλέπει το υψηλότερο επίπεδο προετοιμασίας για την ασφάλεια, με όλη τη δύναμη πυρός που μπορούν να επιστρατεύσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, υπό την ηγεσία του FBI και της Μυστικής Υπηρεσίας.

Στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο, αυτό το ήδη αυξημένο επίπεδο ασφαλείας ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς τον κίνδυνο να εκτεθούν σε μία επανάληψη της επίθεσης από τον όχλο υποστηρικτών του Τραμπ ο εκλεγμένος πρόεδρος και η αντιπρόεδρος, όπως και τρεις πρώην πρόεδροι, τα εννιά μέλη του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ και τα μέλη του Κογκρέσου που αναμένονται στην ορκωμοσία.

«Θα διενεργηθεί μεγάλος έλεγχος για το τι συνέβη και θα γίνουν αλλαγές, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας», δήλωσε στο CBS News η Έιμι Κλόουμπακερ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που μετέχει στην επιτροπή του κογκρέσου η οποία επιβλέπει τις τελετές ορκωμοσίας.

Φράχτης στο Καπιτώλιο

Λίγες ώρες μετά το χάος της Τετάρτης, αυτή η ενίσχυση της ασφάλειας ήταν ήδη ορατή. Ένας φράχτης ύψους 2 μέτρων, που «δεν σκαρφαλώνεται» τοποθετήθηκε γύρω από το Καπιτώλιο και θα παραμείνει εκεί για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Η Ουάσινγκτον κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα ισχύσει έως και την επομένη της ορκωμοσίας. Περισσότερα από 6.200 στελέχη της εθνοφρουράς θα βρίσκονται στην πόλη αυτό το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη δήμαρχο Μίριελ Μπάουζερ.

Ο βασικός λόγος που οδηγεί στην ενίσχυση των μέτρων είναι η συνειδητοποίηση ότι τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη αποτελούν μία αποτυχία ασφαλείας τεραστίων διαστάσεων. Ήδη, οι επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου και της Γερουσίας έχουν παραιτηθεί μετά τα γεγονότα.

Έχει αλλάξει η απειλή

Ο Μάικλ Σέρτοφ, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας υπό τον Τζορτζ Μπους, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στις προετοιμασίες για την πρώτη ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνει ότι πλέον η απειλή για αυτή την τελετή έχει αλλάξει σημαντικά από τότε.

Το 2009 οι προκλήσεις αφορούσαν το ότι επρόκειτο για την ορκωμοσία του πρώτου μαύρου προέδρου, σε μια χώρα με μακρά ιστορία ρατσιστικής βίας, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στην Ουάσινγκτον για την τελετή.

Από τότε, η φύση της απειλής έχει αλλάξει σημαντικά, σημειώνει ο Σέρτοφ. Η προσοχή στράφηκε από το ενδεχόμενο σχεδιασμού επιθέσεων από την ξένη τρομοκρατία, προς την εγχώρια υποκίνηση σε βία μέσω των social media.

«Το να ξεσηκώνεις τους ανθρώπους με θεωρίες συνωμοσίας ή ιδεολογικό εξτρεμισμό και να τους ενθαρρύνεις να χρησιμοποιήσουν ό,τι διαθέτουν για να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια», εξηγεί. «Αυτό δημιουργεί μια διαφορετικού είδους πρόκληση για την ασφάλεια. Πρέπει να παρακολουθείς εντελώς διαφορετικού είδους ανθρώπους και απειλές», συμπληρώνει.

Αυτή η αλλαγή δημιουργεί μια δύσκολη αποστολή για τη Μυστική Υπηρεσία, σημειώνει ο Σέρτοφ. «Όπως δυστυχώς ξέρουμε τώρα, υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να εμπλακούν στην εγχώρια τρομοκρατία. Σε αντίθεση με τους ξένους τρομοκράτες, που μπορείς να τους αποκλείσεις από τη χώρα, σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρεις αν ο γείτονας μπορεί να αποτελεί απειλή», συμπληρώνει.

Ο απρόσμενος «σύμμαχος» σε αυτή την περίπτωση είναι η πανδημία, λόγω της οποίας η τελετή θα είναι περιορισμένης έκτασης. Ο Ρόι Μπλαντ, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις τελετές ορκωμοσίας, εκτιμά ότι σε λιγότερους από 3.000 ανθρώπους θα επιτραπεί να μπουν εντός της περιμέτρου ασφαλείας, από 200.000 που είναι συνήθως.

Με αυτό το δεδομένο, το κλειδί θα είναι να μείνει μακριά όποιος δεν έχει ελεγχθεί πλήρως. Όμως, σύμφωνα με τον Σέρτοφ, η ορκωμοσία θα είναι μόνο η αρχή.

«Θα υπάρχει μία συνεχής πρόκληση τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το πόσο δραστήριος θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ όταν φύγει από την εξουσία, σε ό,τι αφορά την εγχώρια τρομοκρατία που εμπνέεται από εκείνον απευθείας ή από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και ομάδες θεωριών συνωμοσίας. Αυτή θα είναι η πρόκληση για την ασφάλεια για το άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος κατακεραύνωσε τον απερχόμενο πρόεδρο για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. «Αυτό που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια προδοσία της δημόσιας εμπιστοσύνης και παραβίαση του όρκου του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσα είδαμε υποκινήθηκαν από τη ρητορική που χρησιμοποιεί εδώ και εβδομάδες και ότι ενέπνευσε και κινητοποίησε εξτρεμιστές δεξιούς και συνωμοσιολόγους», δήλωσε.

«Την 11η Σεπτεμβρίου ανησυχούσαμε για το αν ένα από τα αεροπλάνα θα πέσει στο κτίριο του Καπιτωλίου. Σε αυτή την περίπτωση, το Καπιτώλιο επλήγη. Ήταν εγχώρια τρομοκρατία και απόλυτα σοκαριστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM