ΕΕ και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit

ΕΕ και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κατέληξαν στην ιστορική συμφωνία, που διαμορφώνει τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit, σε ό,τι αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια.

Η συμφωνία επετεύχθη μία εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit.

Η ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας έρχεται λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ήταν η πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ νέοι διακανονισμοί που θα επιτρέπουν το εμπόριο δίχως δασμούς και τη στενή αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Το εύρος της εμπορικής συμφωνία, που αποτελείται από 2.000 σελίδες, είναι άνευ προηγουμένου και περιλαμβάνει διατάξεις για ζητήματα από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και την ενεργειακή διασύνδεση, μέχρι την αλιεία και την αεροπλοΐα.

Με αυτή την εξέλιξη αποφεύγεται το ενδεχόμενο της εξόδου δίχως συμφωνία, κάτι που, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βρετανίας, θα μείωνε την οικονομική παραγωγή της χώρας κατά 40 δισεκατομμύρια λίρες το 2021 και θα κόστιζε πάνω 300.000 θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ