Οργή στις Φιλιππίνες: Αστυνομικός σκότωσε μια μητέρα και τον γιο της επειδή «έκαναν φασαρία»

Οργή στις Φιλιππίνες: Αστυνομικός σκότωσε μια μητέρα και τον γιο της επειδή «έκαναν φασαρία» Facebook Twitter
0

Μία σοκαριστική περίπτωση αστυνομικής βίας συνταράσσει τις Φιλιππίνες, όπου ένας αστυνομικός σκότωσε μια μητέρα και τον γιο της επειδή «έκαναν φασαρία». 

Η Σόνια Γκρεγκόριο, 52 ετών, και ο γιος της Φρανκ Γκρεγκόριο, 25 ετών, σκοτώθηκαν από αστυνομικό που τους πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι έπειτα από διαπληκτισμό διότι, σύμφωνα με τον δράστη του διπλού φονικού, «θορυβούσαν».

Η αιματηρή επίθεση του αξιωματικού που ήταν εκτός υπηρεσίας καταγράφηκε σε βίντεο, διαδόθηκε στα social media και προκάλεσε «κύματα» οργής σε όλη τη χώρα. Συγγενείς, φίλοι και άλλοι πολίτες έκαναν ολονυκτία απαιτώντας από τις αρχές να οδηγήσουν τον δράστη στο εδώλιο.

Στο βίντεο, ο αστυνομικός Τζονέλ Νοέσκα φαίνεται να διαπληκτίζεται έντονα με την Σόνια Γκρεγκόριο για τη χρήση ενός αυτοσχέδιου εκτοξευτήρα πυροτεχνημάτων στην επαρχία Ταρλάκ, βόρεια από τη Μανίλα. Αυτού του είδους οι μηχανισμοί, που κάνουν δυνατό κρότο, χρησιμοποιούνται συχνά στους εορτασμούς του νέου έτους.


Όταν η Σόνια αγκαλιάζει τον γιο της, καθώς ο διαπληκτισμός εντείνεται, ο Νοέσκα τραβά το πιστόλι, πυροβολεί τη γυναίκα στο κεφάλι και κατόπιν ρίχνει δύο φορές στον Φρανκ. Μάλιστα πριν φύγει, πυροβόλησε για δεύτερη φορά τη Σόνια.


Ο Νοέσκα παραδόθηκε και κατηγορείται για δύο ανθρωποκτονίες. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα. Τα θύματα «δεν ήταν εγκληματίες, ήταν η πιο ευγενική οικογένεια εδώ», δήλωσε περίοικος.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ο επιλεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει δημιουργήσει κλίμα απόλυτης ατιμωρησίας. «Έχασα μια μητέρα που ήταν η πιο στοργική μητέρα για εμάς. Έχασα έναν αδελφό που μας αγαπούσε και νοιαζόταν για εμάς. Είναι αβάσταχτο για εμάς», είπε η Τάσα Ντε λος Σάντος. «Ελπίζω να αποδοθεί δικαιοσύνη στην οικογένειά μας».

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε καταδίκασε τη διπλή δολοφονία προσθέτοντας ότι υπερασπίζεται μόνο αστυνομικούς που κάνουν το καθήκον τους και ότι επίορκοι θα «πληρώνουν πολύ ακριβά».


Πολιτικοί αντίπαλοι του Ντουτέρτε και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η ρητορική του Ντουτέρτε, οι προτροπές του σε αστυνομικούς να σκοτώνουν κακοποιούς και η δέσμευσή του ότι θα τους προστατεύει δημιούργησαν εντελώς τοξική ατμόσφαιρα, άφησαν να πλανάται η εντύπωση πως έχουν τη δυνατότητα να διαπράττουν φόνους και να τους συγκαλύπτουν. Η αστυνομία το αρνείται.


Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, 5.942 φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών έχουν πέσει νεκροί από πυρά της αστυνομίας από το 2016. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτείνουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ υποτιμημένος και καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες χρήστες και διακινητές, με πρόσχημα ότι πρόβαλαν αντίσταση κατά τη σύλληψη.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ