Η Γαλλία ξανανοίγει τα σύνορα με το Ην. Βασίλειο

Η Γαλλία ξανανοίγει τα σύνορα με το Ην. Βασίλειο Facebook Twitter
Η Γαλλία ξανανοίγει τα σύνορα με το Ην. Βασίλειο (EPA)
0

Η Γαλλία έχει ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο σε ταξιδιώτες και οδηγούς φορτηγών με αρνητικά τεστ για τον κορωνοϊό, μετά από ένα 48ωρο κλείσιμο, που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση.

Τα πρώτα οχήματα άρχισαν να μπαίνουν στην ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης από το Ντόβερ στο Calais, ανέφερε το AFP.

Το ξαφνικό κλείσιμο των γαλλικών συνόρων για όλους τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή το βράδυ διέκοψε σοβαρά τις κρίσιμες εμπορικές οδούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης διαμέσου της Μάγχης (με πλοίο) και τη σήραγγα της Μάγχης (οδικώς).

Στο άκουσμα της είδησης, η τιμή της λίρας αυξήθηκε με ποσοστό περίπου 0,5% στα 1,3429 δολάρια στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Ωστόσο, μόνο οδηγοί φορτηγών, Γάλλοι και πολίτες της ΕΕ ή κάτοικοι με σοβαρό λόγο για να ταξιδέψουν, οι οποίοι επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid-19, των τελευταίων 72 ωρών, θα επιτρέπεται να περνούν στη Γαλλία έως τις 6 Ιανουαρίου τουλάχιστον.

Ο βρετανικός στρατός έχει ήδη αναπτυχθεί προκειμένου να διεξάγει τεστ στους οδηγούς φορτηγών σε μια τεράστια εφοδιαστική επιχείρηση που ξεκινά από σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί παραδέχονται ότι η καθυστέρηση χιλιάδων οχημάτων θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η Γαλλία από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν θα επιμείνει στα τεστ PCR, τα οποία συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον μια ημέρα για τα αποτελέσματα. Θα απαιτήσει ωστόσο τα τεστ να προσανατολίζονται προς τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής του ιού.

Βρετανοί αξιωματούχοι κατάφεραν να πείσουν το Παρίσι για την αποτελεσματικότητα των επιτόπιων τεστ για τον Covid-19, έναντι του PCR, για τους μεταφορείς. Η δεύτερη λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα.

Περισσότερες από 50 χώρες στην ΕΕ και ολόκληρο τον κόσμο  έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον, εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την εξαιρετικά μολυσματική νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Η απόφαση του Ζαν Καστέξ, πρωθυπουργού της Γαλλίας, να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα, επιτρέπει την επανέναρξη των μεταφορών των εμπορευμάτων για παραδόσεις χρονικά ευαίσθητες, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων τροφίμων.

Ο Grant Shapps, γραμματέας μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, χαιρέτισε τη συμφωνία του νέου πρωτοκόλλου με τη Γαλλία, αλλά είπε πως «Συνεχίζουμε να προτρέπουμε τους μεταφορείς να μην ταξιδεύουν στο Κεντ μέχρι να ειδοποιηθούν περαιτέρω καθώς εργαζόμαστε για την αποσυμφόρηση στα λιμάνια».

Ορισμένοι Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένας παράγοντας στην απόφαση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν να κλείσει απότομα τα σύνορα ήταν η επιθυμία να δώσει στη Βρετανία μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το Brexit χωρίς συμφωνία όταν λήξει η μεταβατική περίοδος την 1η Ιανουαρίου.

Το γραφείο του Μακρόν διέψευσε την άποψη αυτή λέγοντας πως δεν υπάρχει σχέση με το Brexit και ότι τα σύνορα έκλεισαν για λόγους υγείας. «Δεν πρόκειται για εκδίκηση, αλλά για ανάληψη ευθύνης», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος

Χιλιάδες Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών, σχεδόν 1.000 από αυτούς Γάλλοι, έχουν κολλήσει στην αγγλική πλευρά του καναλιού, σύμφωνα με εταιρείες μεταφορών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος ενός μεγάλου προμηθευτή φρέσκων τροφίμων δήλωσε ότι πολλά οχήματα δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει για τα λιμάνια της Μάγχης.

«Αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση είναι ένα κλάσμα της πραγματικής εικόνας. Υπάρχουν χιλιάδες φορτηγά σε λιβάδια και αποθήκες που περιμένουν να επιστρέψουν στο Ντόβερ », είπε.

Στελέχη της βιομηχανίας λιανεμπορίου προειδοποίησαν αξιωματούχους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ορισμένα φρέσκα φρούτα και άλλα προϊόντα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εξαντλούνται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Andrew Opie της βρετανικής κοινοπραξίας λιανικής πώλησης είπε ότι ενώ «το χριστουγεννιάτικο δείπνο όλων είναι ασφαλές», η αλυσίδα εφοδιασμού χρειάζεται να αρχίσει να κινείται.

«Εάν δεν δούμε τα φορτηγά να επιστρέφουν μέσω του καναλιού, δεν θα μπορούν να παραλάβουν τις επόμενες αποστολές φρέσκων φρούτων και λαχανικών (από την Ευρώπη), στην οποία βασιζόμαστε αυτήν την εποχή του χρόνου».

Η Lufthansa προσθέτει σήμερα μια ειδική πτήση μόνο για φορτία που θα μεταφέρει 80 τόνους ευπαθών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, από τη Φρανκφούρτη στο Σέφιλντ για να καλύψει τη ζήτηση.

Η Tesco, η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα.

Οι πελάτες μπορούν πλέον να αγοράσουν μόνο ένα πακέτο χαρτί υγείας και έως και τρία είδη φρέσκων αυγών, ρυζιού, σαπουνιού και καθαριστικού χεριών. Αυτοί οι περιορισμοί είναι επιπρόσθετοι στα ήδη υπάρχοντα μέτρα για ένα τεμάχιο ανά πελάτη σε προϊόντα όπως το αλεύρι, αποξηραμένα ζυμαρικά, βρεφικά μαντηλάκια και αντιβακτηριακά μαντηλάκια που ισχύουν από τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες των Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM