Αργεντινή: Εγκρίθηκε ο νέος φόρος στους πλούσιους, για τη χρηματοδότηση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Αργεντινή: Εγκρίθηκε ο νέος φόρος στους πλούσιους, για τη χρηματοδότηση των μέτρων για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Η Αργεντινή ενέκρινε ένα νέο φόρο για τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ιατρικές προμήθειες και τα μέτρα ανακούφισης που απαιτούνται λόγω της πανδημίας.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν αυτό τον εφάπαξ φόρο την Παρασκευή, με 42 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Αυτός ο «φόρος των εκατομμυριούχων», όπως τον αποκαλούν κάποια ΜΜΕ, θα βαρύνει όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατ. πέσο, (2,5 εκατομμύρια δολάρια), δηλαδή περίπου 12.000 πολίτες.

Τον Οκτώβριο η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα παγκοσμίως που σπάει το «φράγμα» του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί σχεδόν 1,5 εκατ. μολύνσεις στη χώρα, ενώ οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 40.000.

Τα μέτρα περιορισμού έπληξαν μια οικονομία που ήδη πάσχιζε με την ανεργία, το υψηλό επίπεδο φτώχειας αλλά και το τεράστιο χρέος. Η Αργεντινή είναι σε ύφεση από το 2018.

Σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες του νόμου, ο φόρος θα επηρεάσει περίπου το 0,8% των φορολογούμενων. Θα κληθούν να καταβάλουν ένα κλιμακωτό ποσοστό έως 3,5% της περιουσίας τους εντός συνόρων και έως 5,25% της περιουσίας τους στο εξωτερικό.

Από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, το 20% θα διατεθεί σε ιατρικές προμήθειες, το 20% για τη στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ίδιο ποσοστό για υποτροφίες, 15% για επιδόματα και 25% για επιχειρήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει 300 δισεκατομμύρια πέσο, αλλά η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι αυτός ο φόρος θα αποθαρρύνει ξένους επενδυτές, όπως και ότι δεν θα καταβληθεί μόνο μία φορά.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ