Ο Μπάιντεν σχεδιάζει περιορισμένη τελετή ορκωμοσίας, λόγω πανδημίας- Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει περιορισμένη τελετή ορκωμοσίας, λόγω πανδημίας- Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεκινήσει με τους συνεργάτες του να δίνουν «μάχη» για το πόσο μεγάλο ήταν το πλήθος στην ορκωμοσία του. Αντιθέτως, ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει μια περιορισμένη τελετή, λόγω της πανδημίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει ότι θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου στην πλατφόρμα που ήδη τοποθετείται στα σκαλιά του Καπιτωλίου, αλλά θέλει να αποφύγει τα μεγάλα πλήθη που συνήθως συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Ο Μπάιντεν έκανε αυτή τη δήλωση τη στιγμή που οι ΗΠΑ καταγράφουν το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο δρ. Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι ο Ιανουάριος θα είναι «τρομερός».

«Εκτιμώ ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει γιγάντια παρέλαση ορκωμοσίας στην Pennsylvania Avenue. Αλλά εκτιμώ ότι θα δείτε διαδικτυακές εκδηλώσεις σε πολλές πολιτείες σε όλη τη χώρα, για να συμμετάσχουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο τότε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είχε ανοίξει κόντρα με τα ΜΜΕ, επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες που έδειχναν ότι είχε συγκεντρωθεί πολύ μικρότερο πλήθος στην ορκωμοσία Τραμπ από ότι στην ιστορική ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, όταν είχε γίνει ο πρώτος μαύρος Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι συνεργάτες του δουλεύουν με την ίδια ομάδα που ασχολήθηκε με το διαδικτυακό εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, προκειμένου να σχεδιάσουν μία ορκωμοσία που δεν θα προκύπτουν κίνδυνοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού. «Οι άνθρωποι θέλουν να γιορτάσουν. Να μπορούν να πουν ότι δώσαμε τη σκυτάλη, προχωράμε, η Δημοκρατία λειτούργησε», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Συνήθως η τελετή ξεκινά με τον απερχόμενο πρόεδρο και τον εκλεγμένο πρόεδρο να πηγαίνουν μαζί στο Καπιτώλιο, από τον Λευκό Οίκο. Μετά την ορκωμοσία, ο νέος πρόεδρος επιστρέφει, από την Pennsylvania Avenue, για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ενώ ο πρώην πρόεδρος αποχωρεί, συνήθως με ελικόπτερο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τώρα δεν έχει δηλώσει αν θα δώσει το παρών στην ορκωμοσία. Αντιθέτως, σύμφωνα με πηγή του Reuters, με γνώση των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο, σκέφτεται εκείνη την ημέρα να ανακοινώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2024.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 225.201 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν περισσότεροι από 2.500 θάνατοι από κορωνοϊο.

Στο μεταξύ χθες η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριντ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για νέο lockdown, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια κατακόρυφη αύξηση που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα στην πανδημία», δήλωσε η Μπριντ, ανακοινώνοντας τα περιοριστικά μέτρα.

Το lockdown αφορά πέντε κομητείες: Αλαμήντα, Κόντρα Κόστα, Μάριν, Σάντα Κλάρα και Σαν Φρανσίσκο, καθώς και η πόλη του Μπέρκλεϊ. Η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά από αύριο, Κυριακή και θα ισχύσουν έως τις 4 Ιανουαρίου.

Παρότι οι ΗΠΑ βιώνουν μια σφοδρή έξαρση του κορωνοϊού, ο Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

«Πιστεύω ότι ο Ιανουάριος θα είναι απαίσιος, επειδή θα έχουμε τη σούπερ έξαρση από την Ημέρα των Ευχαριστιών και μετά τη σούπερ έξαρση από τα Χριστούγεννα. Οπότε είναι εντελώς πιθανό ο Ιανουάριος να είναι ο χειρότερος», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος στο Newsweek.

Ο Φάουτσι, που αποδέχθηκε την πρόταση του Μπάιντεν να γίνει επικεφαλής ιατρικός συμβουλός του, δήλωσε ότι περιμένει πως στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ