Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Facebook για διακρίσεις σε βάρος Αμερικανών εργαζομένων

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Facebook για διακρίσεις σε βάρος Αμερικανών εργαζομένων Facebook Twitter
EPA
0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε σήμερα το Facebook ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος Αμερικανών εργαζομένων, υποστηρίζοντας σε μια νέα αγωγή ότι ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης προτιμά την πρόσληψη ξένων εργαζομένων με προσωρινή βίζα.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε και παρουσιάστηκε σε ένα δελτίο τύπου του υπουργείου, το Facebook «σκόπιμα δημιούργησε ένα σύστημα προσλήψεων που εμπόδισε τους Αμερικανούς με προσόντα να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα» για 2.600 θέσεις εργασίας, τα δύο τελευταία χρόνια, με μισθό κατά μέσο όρο σε πολλές περιπτώσεις 156.000 δολάρια τον χρόνο.

Βάσει της αγωγής, το Facebook δεν προέβαλε τις θέσεις αυτές στον ιστότοπό του και αρνείτο τις αιτήσεις μέσω διαδικτύου προκειμένου να τις διαθέσει σε εργαζόμενους με παρουσία ήδη στην εταιρεία έχοντας προσωρινή βίζα, οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν «πράσινη κάρτα». Για να αποκτήσουν κανείς «πράσινη κάρτα», που προσφέρει ένα μόνιμο καθεστώς διαμονής στις ΗΠΑ, πρέπει να διαθέτει μόνιμη θέση εργασίας και ο εργοδότης πρέπει να δείχνει ότι δεν έχει Αμερικανό υποψήφιο με τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση.

Για να παρακάμψει αυτήν την υποχρέωση, το Facebook εφάρμοσε μια μεροληπτική διαδικασία προσλήψεων, «συνήθη και γενικευμένη», σύμφωνα με την αγωγή. Το διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου του 2018 και της 18ης Σεπτεμβρίου του 2019, περισσότερες από 2.650 θέσεις διατέθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Στο 80% και πλέον των περιπτώσεων, κανένας Αμερικανός δεν ήταν υποψήφιος, βάσει του εγγράφου.

«Το μήνυμά μας προς τους εργοδότες, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορείτε να προτιμάτε την παράνομη πρόσληψη ξένων εργαζομένων με προσωρινή βίζα έναντι Αμερικανών», σχολίασε ο Έρικ Ντρέιμπαντ, υπεύθυνος για τα πολιτικά δικαιώματα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιχειρήσει επανειλημμένως να περιορίσει τις θεωρήσεις εισόδου H1-B που χρησιμοποιούνται πολύ στον τομέα της τεχνολογίας, ωστόσο η προσπάθειά της αυτή προσέκρουσε σε αποφάσεις εναντίον της ενώπιον των δικαστηρίων.

«Το Facebook συνεργάζεται με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης... και ενώ αμφισβητούμε τις κατηγορίες στην αγωγή, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω εν αναμονή της δίκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Ντάνιελ Ρόμπερτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM