ΗΠΑ: Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης για σχέδιο δωροδοκίας «με αντάλλαγμα προεδρική χάρη»

ΗΠΑ: Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης για σχέδιο δωροδοκίας «με αντάλλαγμα προεδρική χάρη» Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για φερόμενη υπόθεση δωροδοκίας με αντάλλαγμα την παροχή προεδρικής χάρης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Τα έγγραφα, στα οποία αποκρύπτονται πολλά στοιχεία, δεν αναφέρουν το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ ή άλλων ατόμων, και αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Στα έγγραφα φαίνεται ότι έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ένα άτομο προσέφερε «σημαντική πολιτική συνεισφορά με αντάλλαγμα μια προεδρική χάρη ή μείωση ποινής».

Δύο άτομα ενήργησαν ακατάλληλα ως λομπίστες, για να εξασφαλίσουν τη χάρη σε «σχέδια δωροδοκίας για χάρη» όπως το θέτει το έγγραφο. Τα ονόματα και των τριών ατόμων έχουν διαγραφεί. Περίπου οι μισές από τις 18 σελίδες έχουν διαγραφεί και τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δίνουν λίγες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε στο Reuters ότι κανένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν είναι «αντικείμενο ή στόχος» έρευνας για το αν διοχετεύτηκαν χρήματα στον Λευκό Οίκο με αντάλλαγμα μια προεδρική χάρη.

Ο Τραμπ αντέδρασε μέσω Twitter, με μια φράση που συνηθίζει να χρησιμοποιεί όταν επικρίνει τα ΜΜΕ. «Η έρευνα για τη χάρη είναι fake news», έγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο σχέδιο, που ερευνάται από τον Αύγουστο, φέρεται να εμπλέκονται δικηγόροι και λομπίστες, ένας πλούσιος δωρητής προεκλογικών εκστρατειών και ένα άτομο που βρίσκεται ή βρισκόταν στη φυλακή και ήλπιζε σε προεδρική παρέμβαση.


Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι λομπίστες και οι δικηγόροι είχαν επικοινωνήσει με στελέχη του Λευκού Οίκου για να ζητήσουν χάρη ή μείωση της ποινής του ατόμου, επικαλούμενοι «σημαντικές συνεισφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σε προεκλογική εκστρατεία», και «σε σημαντικές πολιτικές συνεισφορές τις οποίες σκοπεύει να κάνει» ένας δωρητής.

Τα δικαστικά έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται εικασίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να δώσει προεδρική χάρη και σε άλλους ανθρώπους, μετά τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ