«Χαμηλός κίνδυνος» για μετάδοση του κορωνοϊού από χαρτονομίσματα, σύμφωνα με έρευνα

«Χαμηλός κίνδυνος» για μετάδοση του κορωνοϊού από χαρτονομίσματα, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
0

Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από τα χαρτονομίσματα είναι χαμηλός, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας, μετά την έρευνα που ζήτησε να γίνει για να διαπιστωθεί πόσο αντέχει ο ιός πάνω στα χρήματα.

Η χρήση χαρτονομισμάτων σημείωσε απότομη βουτιά από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και σύμφωνα με την Bank of England ένας λόγος μπορεί να είναι ο φόβος ότι ο ιός μεταφέρεται με αυτά. Μετά το άνοιγμα της οικονομίας, όταν άρθηκε το πρώτο lockdown, πολλά ήταν τα καταστήματα που ενθάρρυναν τους καταναλωτές να κάνουν ανέπαφες πληρωμές, ενώ κάποια αρνούνταν να δεχθούν ρευστό.

Όμως, η έρευνα της βρετανικής κεντρικής τράπεζας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό από τον χειρισμό χαρτονομισμάτων ήταν πολύ μικρότερος από ότι η μόλυνση από την εισπνοή σωματιδίων σε ένα κατάστημα, ή αγγίζοντας αντικείμενα όπως καλάθια για ψώνια και χερούλια σε πόρτες.

Η μελέτη αφορούσε πολύ υψηλή δόση κορωνοϊού, αντίστοιχη με κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται απευθείας στο χαρτονόμισμα και περιελάμβανε τεστ σε χάρτινα και συνθετικά χαρτονομίσματα των 10 λιρών. Μετά τη μόλυνση, τα χαρτονομίσματα αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασία δωματίου και ελέγχθηκαν επανειλημμένα.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα του ιού παρέμειναν σταθερά για μία ώρα αλλά τις επόμενες 5 ώρες μειώθηκαν ραγδαία. Έπειτα από 24 ώρες έπεσαν κάτω από το 1% και στους δύο τύπους χαρτονομισμάτων.

Η τράπεζα επεσήμανε ότι «απλά επειδή παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα του ιού, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε επίπεδο που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση», και ανέφερε ότι άλλες επιφάνειες αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν οι άνθρωποι τριγυρνούν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ