ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο επικεφαλής της Μοσάντ συνόδευε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Ο επικεφαλής της Μοσάντ συνόδευε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη μυστικά στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με αμερικανικά και ισραηλινά μέσα. 

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν συνόδευε τον Νετανιάχου στην επίσκεψή στη φουτουριστική πόλη Νέομ στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Προς το παρόν, την είδηση που μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, όπως οι New York Times, δεν έχουν σχολιάσει ούτε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αλλά ούτε η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Η πτήση του ιδιωτικού τζετ

 

Η εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε στοιχεία για πτήσεις αεροσκαφών, σύμφωνα με τα οποία ένα ιδιωτικό τζετ πέταξε χθες από το Τελ Αβίβ στη Νέομ, όπου ο μπιν Σαλμάν είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο. Το αεροσκάφος επέστρεψε στο Ισραήλ μετά από πέντε ώρες. 

Το παρασκήνιο

 

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος, ο Νετανιάχου δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων ούτε τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς, ούτε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκάμπι Ασκενάζι για το ταξίδι. Μετά την διαρροή των πληροφοριών ο σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα social media, Τόπαζ Λουκ, σχολίασε: «Ενώ ο Μπένι Γκαντς ασχολείται με την πολιτική, ο πρωθυπουργός λειτουργεί ως ειρηνοποιός». 

Η επιτροπή διαχείρισης του κορωνοϊού ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Κυριακή. Ωστόσο το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου πως η σύσκεψη θα αναβαλλόταν επειδή «έπρεπε να γίνει περισσότερη προκαταρκτική εργασία. Σύμφωνα πάντως με το Axios αυτό ήταν απλώς μια δικαιολογία και ο πραγματικός λόγος ήταν το κρυφό ταξίδι του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία. 

Ισραήλ και Σαουδική Αραβία διατηρούσαν κρυφές διμερείς επαφές για πολλά χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που διαρρέουν αναφορές για συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο. Θεωρείται βέβαιο πως γνώριζαν ότι η πτήση από το Τελ Αβίβ στην Νέομ θα καταγραφόταν από παρατηρητές, οδηγώντας σε φημολογία για πιθανή συνάντηση κορυφής.  

Ο Αμερικανός υπουργός Μάικ Πομπέο θέλει να πείσει το Ριάντ να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, και να συνάψει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς επικρατεί κοινή ανησυχία για το Ιράν.

Προς το παρόν ωστόσο το Ριάντ έχει αρνηθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, θέτοντας ως προϋπόθεση τη λύση του ζητήματος για το παλαιστινιακό κράτος. Παρ' όλα αυτά, οι Σαουδάραβες επιτρέπουν πλέον σε ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο, για άλλους προορισμούς στον Κόλπο και την Ασία.

Αρκετές ώρες πριν το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, ο Νετανιάχου σημείωνε σε ομιλία του: «Χάρη στην αποφασιστική στάση μας κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και την αντίθεσή μας στη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, πολλές χώρες του αραβικού κόσμου έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ». 

Με πληροφορίες από New York Times, Axios. 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ