Ερντογάν: Βλέπουμε την Τουρκία ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά δεν θα υποκύψουμε στις επιθέσεις

Ερντογάν: Βλέπουμε την Τουρκία ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά δεν θα υποκύψουμε στις επιθέσεις Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά δεν θα υποκύψει σε επιθέσεις και αδικίες.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης... Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποκύψουμε στις απροκάλυπτες επιθέσεις στη χώρα μας και το έθνος μας, τις συγκεκαλυμμένες αδικίες και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, του AKP.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε πρόσφατα ότι η ρητορική της Τουρκίας οξύνει τις εντάσεις με την ΕΕ και κάλεσε την Άγκυρα να καταλάβει ότι με αυτή τη συμπεριφορά μεγαλώνει την απόσταση που τη χωρίζει με την Ένωση. Η σχέση με την Τουρκία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα με χώρες ή θεσμούς που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της πολιτικής, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αλλά και την ένταξη της χώρας του στην Ένωση.

«Καλούμε την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις που μας έχει δώσει, από την πλήρη ένταξη έως το μεταναστευτικό, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια πιο στενή και πιο αποτελεσματική συνεργασία», ανέφερε σχετικά.

Λεντριάν: Δεν αρκούν οι κατευναστικές δηλώσεις 

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και χθες ο Ερντογάν, αναφέροντας ότι η Τουρκία θέλει να χτίσει το μέλλον της μαζί με την Ευρώπη. Όμως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, διεμήνυσε ότι δεν αρκούν τα λόγια, αλλά το Παρίσι περιμένει και πράξεις από την Τουρκία. 

«Δεν αρκεί το ότι εδώ και 2-3 ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», συμπλήρωσε. 

«Έχουμε πολλές διαφωνίες με την Άγκυρα», είπε ο Λεντριάν, κάνοντας λόγο για «επεκτατική βούληση» της Τουρκίας, όπως και για «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσει τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσουμε τις δεσμεύσεις», κατέληξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ